Де і як зареєструвати стартап®

Автор Галина Шподарева

Припустимо, що ви знайшли цікаву та унікальну ідею для бізнесу. Оцінили запити ринку, відшукали свою нішу та бізнес-рішення, якого ще немає на ринку. Все це – готовий рецепт стартапа.

Та що робити далі? Перед початком роботи необхідно пройти всі правничі процедури створення нової компанії. А ще краще – заодно запатентувати свою ідею. Готові? Тоді читайте інструкцію нижче. Якщо ж це здасться вам занадто складним – заробити гроші завжди можна на rcgroup.com.ua

Реєстрація стартапу

Юридично, відкриття стартапу нічим не відрізняється від будь-якого іншого бізнесу. Спершу засновнику потрібно обрати форму господарювання, яка буде використовуватися – ФОП чи юридична особа. 

  1. Якщо ви єдиний власник інноваційного рішення та впевнені в його реалізації – краще зупинитися на ФОПі. Він простіше реєструється та повністю перебуває під вашим контролем. Підприємці-початківці часто віддають перевагу ФОПам. Ця форма господарювання дозволяє оформити спрощений порядок оподаткування, відмовитися від послуг бухгалтера та налагодити роботу з мінімальними організаційними складнощами.
  2. Якщо ж ви класичний стартапер, що шукає інвестицій – віддайте перевагу створенню товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Юридична особа викликає більше довіри у потенційних інвесторів, особливо зарубіжних. Адже в цьому випадку набагато легше захистити вкладені у компанію гроші. Крім того, ТОВ може мати кілька засновників – це зручно, якщо ви відкриваєте стартап з партнерами.

Наступний крок – пошуки інвестора. В 2022-му можна скористатися одним з грантів, які видаються українцям від міжнародних організацій на відновлення та розбудові економіки. Доступні також програми для підприємців від держави.

Можна також залучити гроші від інших бізнесів чи пересічних громадян. Часто, найпершими інвесторами стартаперів стають їхні родичі та друзі. Рекомендуємо також відвідувати профільні події та акції, щоб привернути увагу до вашої пропозиції.

У випадку, якщо ви займається чимось соціально значимим – можна організувати краудфандінг. Для цього важливо активно вести соцмережі проекту та швидко набрати впізнаваності.

Якщо вашим інвестором виступає фізична чи юридична особа – не забудьте правильно оформити ваші правові відносини. Документально робити це можна таким чином:

  • інвестиційний договір;
  • договір товариства;
  • договір позики.

Вибрана форма залежить від ваших відносин з інвестором та зручного для нього формату взаємодії. 

Оформлення прав на інтелектуальну власність

Цінність стартапа у його актуальності та унікальності. Тож не дивно, що багато стартаперів-початківців бояться крадіжки своїх ідей.

Юристи рекомендують в такому разі оформлювати права на вашу інтелектуальну власність. 

В Україні підприємець може зареєструвати інтелектуальну власність на наступні речі:

  • бренд, торгова марка;
  • логотип;
  • винахід;
  • промисловий зразок;
  • корисна модель;
  • наукові роботи;
  • програмне забезпечення;
  • художні твори – літературні, мистецькі, музичні.

В той же час, зареєструвати ідею як інтелектуальну власність – неможливо. Спершу треба створити її матеріальне втілення. Це може бути як матеріальний предмет, так і контент установленого виду – наприклад, код чи наукова праця. Тільки після цього ви зможете реєструвати свої права. 

Для реєстрації краще обрати грамотного юриста, котрий працює у даній галузі. Спеціаліст підбере потрібну вам форму реалізації та допоможе правильно оформити всі документи. Більше того, юрист допоможе вам захистити права на інтелектуальну власність не лише в Україні, але й за кордоном.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше