Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії®

Автор Галина Шподарева

Компанія Aestech, що входить у холдинг TECHIIA, презентувала технологію безрамного скління на головній події у світі архітектури — World Architecture Festival 2022, який відбувся у столиці Португалії Лісабоні.

Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії® 1

World Architecture Festival найбільший захід у світі архітектури, дизайну та індустрії будівництва, яка відбувається в різних куточках планети останні 14 років. Сюди з’їжджаються топ-спеціалісти, щоб презентувати проєкти, познайомитися з колегами та знайти партнерів.

Цього року у світовому фестивалі архітектури взяла участь українська команда інженерів, яка презентувала технологію безрамного панорамного скління фасадів. Тобто таких, де скло не перерізають неестетичні металеві перетинки. Щоб наочно показати, як це виглядає, команда виготовила стенд у вигляді тривимірної скляної арки, яка не мала жодного опорного елемента крім склопакетів підвищеної міцності.

Винахід, який дозволяє створювати склопакети величезних розмірів, що не потребують додаткових фіксуючих елементів, назвали склопакетом підвищеної міцності (СПМ). Підвищена міцність утворюється за рахунок відмови від старого способу виробництва. У стандартному склопакеті вітрове навантаження приймає на себе тільки зовнішній шар. Інші ж забезпечують шумоізоляцію та певний рівень енергоефективності.

Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії® 3

Команда Aestech скріпила скляні шари жорсткою рамкою. Це дозволяє розподілити навантаження на всі шари скла та формує самотримальну конструкцію. Такий підхід знайшов прихильників на виставці. Відвідувачі стенду багато розпитували про арку, яка складалася з 23 склопакетів різних розмірів. Усі вони закріплені під різними кутами, щоб продемонструвати універсальність використання.

Щоб залучити не тільки візуальне сприйняття, але й повеселити гостей стенду, команда запропонувала власноруч (чи власноніж) перевірити міцність скла. Кожен охочий між стати на склопакет. Такий трюк та помірний розмір склопакету змусив цікавих до інновацій відвідувачів вишикуватися в чергу. Експеримент удався — скло витримало всіх випробувальників.

Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії® 5

«Скляні фасади без додаткових тримальних елементів у вигляді ригелів і стійок повинні стати основною ідеологією сучасної архітектури. Я радий, що перша презентація нашої технології на європейському ринку відбулася тут — на World Architecture Festival у столиці Португалії. Приємно, що наш продукт і технологічні рішення викликали позитивні відгуки та неабиякий інтерес у відвідувачів», — сказав CEO Aestech Леонід Лазебніков.

На запрошення команди фестивалю Леонід Лазебніков  долучився до обговорення майбутнього технологій скління разом зі всесвітньо відомим архітектором та інженером Джеймсом О‘Калаганом та програмним директором фестивалю Полом Фінчем.

Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії® 7

Останній день фестивалю був присвячений визначенню переможців конкурсу The Future Glass Prize. Свої проєкти на розгляд журі подали студії з усього світу. До складу суддів увійшов і CEO Aestech Леонід Лазебніков. Увечері під час урочистої вечері відбулося нагородження найкращих. Приз у вигляді футуристичної скляної фігури, спонсором якого виступив Aestech, вручив переможцю Леонід Лазебніков. Найкращим визнано проект архітектурного бюро з Нідерландів — перше загальнодоступне сховище мистецтва Depot Boijmans Van Beuningen у Роттердамі. Будівля має статус завершеної. Її площа складає 15 000 квадратних метрів, бюджет — 94 млн євро.

Інженери з Aestech: скляний фасад без зайвих елементів — нова реальність будівельної індустрії® 9

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше