Системи опалення для приватного будинку®

Автор Галина Шподарева

Тепло в будинку – запорука здоров’я та комфорту. Це нагальна потреба, котра має бути задоволеною. Для обігріву можна обирати різні системи опалення. Які з них будуть оптимальними в такому випадку?

Системи опалення житла класифікуються за типом теплоносія, паливом для генератора і видом опалювальних пристроїв. Нерідко в приватних будинках одночасно чи по черзі використовуються різні опалювальні системи. Не зважаючи на відмінності, вони мають схожий принцип роботи та складові:

  • Генератор тепла, що використовується для обігрівання теплоносія до певної температури. Це може бути, наприклад, котел чи тепловий насос.
  • Трубопровід, що потрібен для циркуляції теплоносія.
  • Опалювальні прилади, які дозволяють налагодити процес передачі тепла від теплоносія до повітря в кімнаті.

Звісно, існують і виключення. Прикладом може стати електрична система «тепла підлога». В ній немає труб, а обігрів забезпечується за рахунок теплової енергії, яка виникає, коли струм проходить через провідники з опором. Для вибору системи опалення споживачеві варто ознайомитись з особливостями роботи кожної з них, а також врахувати ряд факторів:

  • клімат;
  • місце розташування будинку;
  • матеріали, з яких побудована споруда тощо.

Види опалення для дач, котеджів, приватних будинків

Водяна опалювальна система з рідким теплоносієм, тобто водою, що циркулює в трубах, та передає тепло від теплогенератора до опалювального пристрою, є одним із найпопулярніших способів для обігріву. Враховуючи особливості облаштування, виділяють радіаторну систему опалювання й «теплу підлогу». Їх успішно комбінують. Варто також зазначити, що опалювальна система може використовувати, як одне, так і декілька джерел тепла. Обираючи водяне опалення, бажано потурбуватися про наявність запасного джерела теплової енергії. Річ у тім, що за низької температури, у разі відключення теплогенератора, вода може замерзнути, тож система здатна вийти з ладу.

Не меншим попитом користується й повітряне опалення. Тепловентилятори, що використовуються для невеликих кімнат, а також системи, які подають тепло через трубопровід до кожного із приміщень, мають високий рейтинг, адже швидко нагрівають будинок. Якщо ж говорити про електричне опалення, то його використання буде найбільш раціональним за наявності сонячної чи повітряної електростанції, зважаючи на ціну енергоресурсів.

Генератори тепла для житлового приміщення

Щоб нагріти теплоносій використовують:

  • теплові насоси;
  • сонячні колектори;
  • котли – твердопаливні, газові чи електричні.

Їх використовують переважно у якості головних джерел теплової енергії. Додатковими же слугують – тепловентилятори, конвектори, ІЧ-нагрівачі. Щоб підібрати систему опалення для власного будинку, споживачі можуть скористатися послугами спеціалістів компанії ЕкономТепло.

Який вид опалення буде оптимальним для житла в приватному секторі?

Це одне з тих питань, що не мають однозначної відповіді, адже вибір залежить від цілого ряду факторів. Визначитися допоможуть фахівці, що розуміються на будові опалювальних систем, та можуть врахувати всі нюанси, наприклад:

  • монтаж твердопаливного котла потребує наявності окремого приміщення для облаштування опалювального агрегату та місця для зберігання палива;
  • газовий котел треба не тільки під’єднати до магістралі, необхідно також розробити спеціальний проект і отримати дозвільну документацію;
  • для деяких будинків достатньо правильно розмістити радіатори опалювання, в інших же неможливо створити комфортний мікроклімат без додаткового облаштування «теплої підлоги».

Індивідуальний підхід у виборі опалювальної системи – єдиновірний спосіб для забезпечення будинку теплом!

Title: Системи опалення для приватного будинку – види систем опалення

Description: Тепло в будинку – запорука здоров’я та комфорту. Це нагальна потреба, котра має бути задоволеною.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше