Від роботи АПК залежить життя тисяч людей, допустити колапс не можна, – Євген Іванов

Автор Галина Шподарева

Через зниження світових цін на зернові аграріям Харківщини стає невигідно збирати врожай: про це заявив відомий аграрний експерт, директор ФГ «Альфа» Євген Іванов, повідомляє видання «Думка».

За його словами, через війну в аграріїв області злетіли витрати на закупівлю палива, добрива, логістику, оскільки всі ці закупівлі прив’язані до курсу долара, який сильно зріс. Крім того, аграрії області зазнають серйозних втрат через бойові дії – страждає інфраструктура, є втрати площ, що обробляються, через обстріл і мінування.

«При цьому ми спостерігаємо зараз зниження світової ціни на зернові приблизно на 30%. Відповідно, аграрій затиснутий знизу витратами і логістикою, а зверху світовою ціною, яку готові платити світові партнери. У результаті ми маємо факт, що влітку рентабельність реалізації сільгосппродукції близька до нуля. Для багатьох підприємств стає просто невигідно збирати врожай, адже він не компенсує навіть витрати на збирання та логістику», – зазначив Іванов.

За його словами, до війни рентабельність сільгосппідприємств у середньому становила 10-20%. Нині ж багато аграріїв просто торгують у нуль у кращому випадку.

При цьому Євген Іванов упевнений, що допустити колапс АПК на Харківщині в жодному разі не можна, адже у багатьох районах від роботи агропрому залежить життя тисяч людей. «Без робочих місць, які забезпечують агрокомпанії, та їх відрахувань до бюджету нас чекають серйозні соціальні потрясіння. Зараз, як ніколи, важливо об’єднати зусилля аграріїв і держави, щоб ключовий для області сектор залишився на плаву. Нам потрібно розробити програму підтримки аграріїв в умовах військового стану», – підсумував експерт.

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення рф в Україну опинилися заблокованними морські порти, що серйозно знизило можливість нашої країни експортувати зерно. В даний час експорт зерна можливий лише сушею через західний кордон. Якщо морську торгівлю зерном не розблокувати, це загрожує серйозними втратами не лише українському АПК, а й може спричинити голод у низці країн Азії та Африки.

Щоб аграрні підприємства Харківської області могли підготуватися до осені, потрібна стратегія взаємодії влади із сільгоспвиробниками, особливо малими та середніми: Євген Іванов зазначав, що відновлення постачання палива, нормалізація логістики вже дали можливість зібрати хоча б той обсяг урожаю, який можливо збирати без ризику для життя людей у ​​полях, що становить від 50% до 70% довоєнних можливостей. При цьому Іванов каже, що ціни на пальне зросли приблизно у 1,8 рази, що створює складнощі для аграріїв щодо його закупівлі.

«Необхідно ініціювати гранти, мікрокредити, програми відстрочення оплати закупівлі палива для аграріїв. Потрібна стратегія підтримки сільгоспвиробників у Харківській області. Саме від роботи АПК залежить мінімум 40% надходжень до бюджетів усіх рівнів. Стратегія підтримки сільськогосподарських підприємств, насамперед, має орієнтуватися на малий та середній бізнес, а не на великих гравців», – вважає Євген Іванов.

Як новини АТН повідомляли раніше, Євген Іванов заявляв, що Харківщина ризикує втратити 25% аграрного бізнесу через курс долара.

На думку експерта, виживання аграрного бізнесу за умов повномасштабної війни опинилося під великою загрозою. По-перше, експорт сухопутними коридорами ускладнює і робить дорожчою логістику. А, по-друге, вважає Іванов, коли аграрії отримують свої валютні надходження, то вони трансформуються у «долар по 29,25», хоча його реальна вартість приблизно на 25% вища.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше