Як уникнути небезпеки під час зимової поїздки на автомобілі®

Автор Галина Шподарева

Подорожі на автомобілі в зимовий час заворожують завдяки красі навколишніх пейзажів. У цей період року виїжджають навіть ті, кого не назвеш любителями вояжів. Бачитися з далекими родичами чи старими друзями на зимові свята – щорічна традиція для багатьох. І добиратися в теплі власного салону авто набагато приємніше, ніж на громадському транспорті.

Наскільки прекрасні поїздки взимку, настільки ж вони можуть бути й небезпечними. Погодні умови та стан доріг можуть внести свої корективи у ваші плани. 

Як уникнути небезпеки під час зимової поїздки на автомобілі® 1

Чим небезпечні зимові поїздки

Сідаючи за кермо взимку, необхідно враховувати безліч чинників, які впливають на безпеку. До основних небезпек їзди в холодну пору можна віднести:

  • обмежена видимість;
  • ожеледиця;
  • снігові бурі;
  • сильні морози.

Через несприятливі погодні умови, зокрема, сильні морози, навіть до найближчого магазину немає бажання йти. За будь-якої зручної нагоди використовують автомобіль. За підсумком виходить багато поїздок, але на короткі дистанції. Такий варіант їзди на додачу до сильних морозів згубно впливає на акумулятор автомобіля. У будь-який момент машина може перестати заводитися через розряд батареї. Щоб уникнути подібних випадків, необхідно купити зарядний пристрій для авто, за допомогою якого можна завести двигун у будь-яку погоду. Такий пристрій потрібно завжди мати в багажнику в зарядженому стані. 

Причини зношення акумулятора взимку

Однією з причин процесу є загущення оливи під час морозів. Для старту двигуна з густим мастилом акумулятор має видати більше енергії, ніж зазвичай. А за від’ємних температур акумуляторна батарея набагато гірше приймає заряд від генератора. 

Цей ефект має накопичувальний характер, оскільки поїздки взимку часто короткі. У результаті з кожним стартом двигуна акумуляторна батарея дедалі більше просідає за напругою. До того ж взимку часто використовується велике навантаження – фари, протитуманки, обігрівачі скла й сидінь, клімат-контроль. Як підсумок, швидка розрядка акумулятора забезпечена. 

Інші правила безпеки

Щоб уникнути інших небезпек їзди в зимову пору, необхідно дотримуватися основних правил:

  • пересуватися на автомобілі повільно;
  • мати хорошу зимову гуму;
  • за сильної ожеледиці виїжджати тільки за наявності шипів або ланцюгів (в інших випадках поїздка на автомобілі не рекомендується);
  • мати в інструментах буксирувальний трос, скребок і лопату;
  • не виїжджати за несправності грубки;
  • враховувати особливості покриття дороги;
  • стежити за рівнем заряду акумулятора (за можливості заряджати);
  • не починати їзду у разі запітнілого або засніженого скла.

Щоб комфортно почуватися під час їзди в зимову пору, необхідно правильно укомплектувати автомобіль, а також дотримуватися правил безпеки під час руху на засніжених дорогах.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше