Чи з’явиться під Харковом село Залужне? Депутати голосують «за» – місцеві налаштовані по-різному

Автор Галина Шподарева

Чи бути під Харковом новому селищу Залужне – або залишиться Ватутіне. В невеличкому селі на 1200 мешканців не вщухають суперечки. Харківська обласна рада звернулася з проханням перейменувати Ватутіне на Залужне до Верховної Ради України. Депутати підтримали клопотання місцевих активістів про зміну назви. Проте тамтешні жителі від перспективи декомунізації усім звичної назви не в захваті. 

Галина

Знаю, но я протів шоб міняли. Ми вже прівикли до Ватутіно і так должно і бить.

Оксана

Не застали меня опроси. Жалко, прівикли. Остановка Ордівка у нас єсть, уже б Ордовкой назвали. Дєсяткой – 10й кілометр. Но Залужне – це не нашенське.

Галина Донець

Якщо задумали перейменувати і не потрібна нам ця назва Ватутіне… Я вже тут мешкаю 53 роки. Наше селище всі знають як Десятка і Ордовка. Мерефа ф половина Харкова їздять сюди по гриби. А Залужний – сьогодні він є, завтра його не буде. У нас є луки – хай Залуками називать.

Тим часом місцевий староста сповнений рішучості. Розповідає: в 2014 році спроба змінити назву провалилася – більшість жителів були проти. Але після нападу росії настрої почали змінюватися.

Владислав Сергєєв, староста Ватутинського старостинського округу

Всі дороговкази ми знищили і я думав, як же ми будемо їх шукати після війни. А може ж вже не прийдеться, може я назову село по-іншому, або ми назовемо. Всі думають, що я назову, хай буде так. Історія перейменування почалась в 14 році, але всі люди тут за Ватутине стояли горою. Зараз ситуація трошки змінюється, про це каже наше опитування. 60% за Ватутіне, 40 мають сумніви і мають пропозиції щодо назв.

Барельєф радянського генерала в центрі села демонтували ще в березні минулого року.

Владислав Сергєєв, староста Ватутинського старостинського округу

Це був барельєф Ватутіна, радянського генерала, і люди кажуть, цей генерал звільняв наше село. Я кажу, що цей генерал не звільняв наше село, тому що наше село з’явилося в 47 році, коли колектив хлібної бази 84 вирішив назвати це поселення селом Ватутіне. Як знищили цей барельєф? Це були представники ЖКГ, вони приїхали в обід, взяли відбійні молотки. Я не був проти.

Староста каже, запропонована серед багатьох назва Залужне має кілька трактувань та особисто йому подобається.

Владислав Сергєєв, староста Ватутинського старостинського округу

Це все буде відшліфоване, покрашене в жовто-блакитне, тризуб зробимо, все буде в національних традиціях. Я думаю, що раз воно є – не варто його руйнувати. Назва мені подобається, тому що вона багатооб’ємна, багато трактовок можна примінити. У нас є вулиці Садова, Травнева, Польова… Ще й село Залужне. Все як в Україні, красиво оспівується.

Дехто з мешканців поки що Ватутіного взагалі не сумує за назвами. Мовляв, зараз в пріоритеті зовсім інші речі.

Яна Багмут

Самое главное у нас победа. Переименование села – это уже второстепенное. Если это повлияет на ход войны – пожалуйста. Главное сейчас побудить и вернуть наших мужей домой.

У Яни воює чоловік, тож жінка вже кілька місяців пече та відправляє на фронт пиріжки та інші домашні страви. Дуже допомагають односельці.

Яна Багмут

Нам люди постоянно помогают продуктами, всем. И капустой, и картошкой, все для начинки, все для выпечки. И мука. Все это приносят люди из нашого села. Прошлый раз мы везли – люди очень много принесли пирожков, булочек, шарлоток, консервации. Много кто помагает.

Мама Яни допомагає доглядати маленьку Василісу та теж робить свій вклад у волонтерську справу – в’яже бійцям шкарпетки.

Лариса Багмут

Зять служе, приїжджає. Повісив на батарею сушиться. Я кажу, це тобі мама прислала? Він – та ні, це волонтери. Я кажу, а що, в вас нема носків державних. Він каже – повно, але краще ніж в’язані, ніхто не придумав. Розспускаєм светри старі, в три нитки в’яжемо, щоб тепліше було.

В місцевому будинку культури збирають одяг для переселенців. Були й спецзамовлення для фронту.

Вікторія Коротецька, директор Ватутинського будинку культури

У нас є запити від військових – ми збирали теплі светри, є майстрині, які в’яжуть теплі шкарпетки. Печемо смаколики, робимо сало з часником, лимон з імбиром і медом, все передаєм хлопцям. І ще ми дуже багато, близько тисячі, зробили окопних свічок.

Серед варіантів нової назви села були: Десятка, Світле, Лісове, Зелене, Героїчне, Мирне, Слов’янське, Калинівка, Зорянське, Миролюбівка. Остаточно рішення щодо перейменування має ухвалити  Верховна Рада.

Чи з’явиться під Харковом село Залужне? Депутати голосують «за» – місцеві налаштовані по-різному 5

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше