Двом харків‘янам загрожує довічне ув’язнення: допомагали ворогу

Автор Ксенія Кайдалова

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо жінки та чоловіка за фактом державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, наприкінці лютого цього року 49-річна харків’янка почала спілкуватись зі своїм колишнім чоловіком, який є бойовиком так званої «ЛНР». Залишившись у гарних стосунках, чоловік попросив жінку допомагати йому збирати інформацію про патріотично налаштованих мешканців Харківської області. 

Жінка запропонувала допомогати їй своєму 49-річному знайомому, на що той погодився. Спільними зусиллями вони шукали інформацію про громадян, які сприяють ЗСУ та правоохоронним органам у війні РФ проти України. Після цього зрадники передавали інформацію через месенджер бойовику так званої «ЛНР».

У липні минулого року обвинувачена також почала спілкуватись з працівником Головного управління Генерального штабу зс рф, від якого отримала завдання — передавати інформацію про пересування сил та засобів ЗСУ на території Харківського регіону. 

Жінка спільно з 49-річним знайомим збирали відомості, а після цього відображали на карті місця розташування українських військових та передавали співробітнику ГУ ГШ ЗС РФ та бойовику «ЛНР».

Крім того, обвинувачена отримала додаткове завдання від представника країни-агресора: зібрати детальну інформацію про співробітників СБУ, які дислокуються у Чугуївському районі.

Виконати доручення ворожа поплічниця не встигла: правоохоронці затримали обох інформаторів. 

Наразі обвинувачені перебувають під вартою. Справу розглядатимуть у Харківському районному суді Харківської області. 

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше