Ірландське віскі: історія та технологія виробництва напою ®

Справжнє ірландське віскі — одна з візитівок Європи, коли справа стосується алкоголю. Дистиляція зернової основи почалася ще у VI столітті нашої ери та тісно переплелася з фактичною історією Ірландії.

Наразі ірландське віскі — один із найпопулярніших алкогольних напоїв загалом та з усіх різновидів віскі зокрема. А в чому причини такої популярності — спробуємо розібратися далі в матеріалі.

Історія напою

Готувати напій, який згодом стане відомий як віскі, почали християнські ченці. На територіях нових церков і монастирів вони переганяли спирт для виготовлення парфумів та «Eau de Vie», так званої води життя. Гельська мова дещо змінила звучання цієї фрази, яка в сучасній англійській звучить саме як «віскі».

Перше письмове свідчення про приготування та споживання віскі сягає 1324 року. Згадку зафіксували у рукописі «Червона книга Оссорі».

Вже у XIX столітті Ірландія набула першості у виробництві напою в усьому світі: 60 % всіх постачань припадали саме на ірландських виробників. Індустріалізація також підштовхувала розвиток виробничих потужностей.

З початком XX століття обсяги виробництва зменшилися через початок Першої Світової війни, Громадянської війни та Війни за незалежність в Ірландії. Також виріс акцизний збір, закрився ринок США через дію сухого закону. Розвиток на якийсь час припинився. Проте в останні 30 років сфера переживає відродження.

Як роблять ірландське віскі та де купити оригінальне

Основні інгредієнти — вода, зерно і дріжджі. Із зернових культур, як правило, використовують кукурудзу та ячмінь. Важливо, що ячмінь використовується саме несолоджений, що відрізняє ірландські напої, доступні на сайті: https://goodwine.com.ua/ua/viski/strany/ireland.html, від шотландського скотчу. Він додає напою олійної текстури, горіхового присмаку.

Готують напій за таким алгоритмом:

  1. Ячмінь замочують у воді та чекають, поки він проросте. Завдяки цьому виділяються особливі ферменти, як згодом перетворяться на крохмаль.
  2. Після пророщування зерно сушать.
  3. Сухе зерно подрібнюють до стану борошна.
  4. Готове «борошно» заливають гарячою водою та перетирають, щоб отримати сусло.
  5. Від готового сусла відокремлюють розтерті зерна, а рідину переносять у резервуари з дерева чи сталі. До них додають дріжджі.
  6. Починається бродіння. 3–4 наступні дні дріжджі переробляють цукор на спирт.
  7. Далі йде процес дистиляції — періодичної, подвійної чи потрійної.
  8. Готові спирти настоюються у бочках, яка дає близько 70 % оригінального смаку кінцевого напою. Мінімальний строк настоювання — 3 роки. Виробники використовують для цього бочки, в яких колись уже настоювався американський бурбон, портвейн, мадера чи херес.

Придбати справжнє ірландське віскі можна у Європейських країнах та самій Ірландії, як сувенір. В Україні теж доступно до замовлення чимало гідних екземплярів.

Похожие новости

Як змінюються ціни на пальне в Україні: аналіз ринку ®

Шпаклювання автомобіля: секрети професійного ремонту ®

Чи можна розкрутити онлайн-магазин через Google Shopping і як це зробити ®

Ми використовуємо cookies! Читати більше