Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України збагатився на 21 новий елемент.
Відповідний наказ підписав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, 6 липня 2022 року, йдеться на сайті відомства.
акі елементи:
- Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі
- Традиційне харківське коцарство;
- Новорічна традиція буковинського маланкування;
- Різдвяний обряд “Мошу” (обряд чоловічої коляди);
- Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки;
- Знання і практики приготування сахновщинського короваю та інші елементи.
Поповнення Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України відбулося завдяки злагодженій та ефективній роботі новоствореної Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.
Рада розглядала номінаційні досьє всіх елементів нематеріальної спадщини та впродовж 2 тижнів проводила консультації з громадами та ініціативними групами. Консультації надалі тривають. На наступному засіданні Національний перелік може поповнитись ще на десяток елементів.
Нагадаємо, першим рішенням Експертної ради з питань НКС при МКІП було рекомендувати елемент «Культура приготування українського борщу» до включення до Списку ЮНЕСКО за спеціальною процедурою, як елемента, що потребує негайної охорони. Таке включення відбулося 1 липня 2022 року.
Традиційне харківське коцарство – створення своєрідних довго-ворсових вовняних килимів, які мають назву коци. Тому й назва вулиці, де мешкали майстри, Коцарська.
Випікання короваю в селі Огіївка Сахновщинського району Харківської області є давнньої традицією, в якій поєднанні обряди, рецепт та зовнішній вигляд хліба