МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

Автор Галина Шподарева

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 6 вересня опублікувало звіт за підсумками візиту своєї місії на окуповану росією Запорізьку АЕС. Вона зокрема підтвердила присутність російських військових на станції.

Про це повідомили у Twitter організації, пише Громадське.

Документ загалом складається з 52 сторінок. Головні тези:

  • Ситуація є безпрецедентною. Це перший випадок воєнного конфлікту на об’єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині України та за її межами.
  • Росія розмістила «військовий персонал, транспортні засоби та обладнання» в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.
  • МАГАТЕ закликає негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов’язаних з нею об’єктів. Наразі існує гостра потреба вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС.
  • Потрібна домовленість усіх сторін для створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень.
  • МАГАТЕ готове розпочати консультації для термінового створення такої зони.
  • Життєво важливо встановити постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об’єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше