У Харківському лабцентрі повідомляють по те, що за тиждень зросла захворюванність вдвічі.
З початку епідсезону на грип та ГРВІ в області захворіло 31403 особи (інт. показник на 100 тис. населення – 1199,4), з них дітей – 9487 осіб (інт. показник на 100 тис. населення – 2222,1). Госпіталізовано 2307 осіб (7,3% від числа захворілих), з них дітей – 483 особи (20,9% від числа госпіталізованих).
За результатами оперативного щотижневого аналізу захворюваності на 1 тижні (02.01.2023 – 08.01.2023) з урахуванням випадків захворювань на COVID-19 (за попередніми діагнозами) захворіло 2896 осіб, з них 978 (33,8%) дітей віком до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем відмічається зростання захворюваності на 50,6%, за рахунок зростання захворюваності як серед дорослих на 57,1% так і серед дітей на 39,3%.
У Департаменті охорони здоров’я надали рекомендації для профілактики грипу та ГРВІ.
- Зміцнюйте імунітет за рахунок помірних фізичних навантажень, прогулянок на свіжому повітрі, правильного харчування та здорового сну.
- Із початком опалювального сезону повітря вдома та в офісі стає сухим. Від цього пересихає слизова носа, що знижує її захисні властивості. Щоб повернути її стан в норму, зволожуйте порожнину носа, пийте більше води, проводьте частіше вологе прибирання, користуйтеся зволожувачем повітря, щогодини провітрюйте приміщення.
- В період епідемії ГРВІ відмовтеся від рукостискань і вітальних поцілунків. І хворим, і здоровим варто носити захисну маску, яка закриває ніс і рот.
- Не зловживайте вітаміном С, оскільки це може нашкодити здоров’ю. Його добову дозу (80 мг) містять такі звичні для нас продукти: 200 грамів білокачанної капусти, 40 грамів чорної смородини, 80 грамів кропу або петрушки, 120 грамів шпинату, 300 грамів малини, 25 грамів болгарського перцю. У більшості випадків нам не потрібен додатковий вітамін С.
- Робіть щеплення від грипу мінімум за два тижні до початку епідемії або можливого зараження. Вакцинація під час хвороби підвищує ризик виникнення серйозних ускладнень.