МКС нарешті видав ордер на арешт путіна

Автор Ксенія Кайдалова

Президент рф володимир путін отримав офіційний статус підозрюваного у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

“Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента рф Путіна та уповноваженої з прав дитини рф Львової-Бєлової”, – написав Костін на своїй сторінці у фейсбуці.

Він зазначив, що це означає, що під час перебування путіна за межами рф його мають заарештувати і передати до суду, а “світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів”.

“Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права”, – наголосив генпрокурор.

Він висловив подяку прокурору МКС Каріму Хану, наголосивши, що Офіс генпрокурора щодня тісно співпрацює з МКС у питанні розслідування злочинів, скоєних проти України.

“Зокрема, щодо насильницької депортації дітей, Офіс генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів – більше 1000 сторінок. Загалом у провадженнях, в яких Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно більшою. Жодних сумнівів, це – спланована політика рф, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, росія буквально краде наше майбутнє”, – уточнив Костін.

При цьому, за його словами, правоохоронцям уже вдалося повернути додому 308 українських дітей.

“Маємо повернути їх всіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії”, – наголосив генпрокурор.

“Сьогоднішнє рішення — історичний крок. Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості. І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом. Очікуємо від всіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у вчиненні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму. Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму”, – підсумував він.

Джерело: Інтерфакс

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше