Закривавлені пакунки і очі тварин: в МЗС заявили про нові акти залякування українських дипмісій

Автор Галина Шподарева

МЗС України повідомило про продовження цілеспрямованої кампанії терору та залякування українських дипустанов за кордоном.

Про це йдеться у заяві речника МЗС України Олега Ніколенка, повідомляє Європейська правда.

За словами речника, українські посольства та консульства продовжують отримувати погрози. Після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, а також до консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки. У пакунках були очі тварин, а самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. 

Ніколенко зазначив, що в МЗС “вивчають сенс цього послання”.

Закривавлені пакунки і очі тварин: в МЗС заявили про нові акти залякування українських дипмісій 7

Крім того, вхід до помешкання посла в Ватикані зазнав вандалізму, а посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося.

Посольство в США отримало лист з ксерокопією критичної статті про Україну, але, як і більшість інших конвертів, цей лист синхронно з іншими надійшов із території однієї європейської країни.

“Маємо підстави вважати, що відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України”, – зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

За його словами, не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, “нас намагаються залякати”. 

“Однак можу одразу сказати, що ці спроби марні. Ми й надалі ефективно працюватимемо на перемогу України”, – запевнив Кулеба.

У МЗС додали, що українські дипломати і надалі будуть успішно працювати над зміцненням обороноздатності України та забезпеченням українців необхідним енергетичним обладнанням для проходження зими.

Закривавлені пакунки і очі тварин: в МЗС заявили про нові акти залякування українських дипмісій 9

Українська сторона взаємодіє із правоохоронцями іноземних країн задля розслідування всіх випадків погроз, встановлення причетних осіб та притягнення їх до відповідальності.

За дорученням Дмитра Кулеби всі українські посольства та консульства переведені в режим посилених заходів безпеки.

“Закликаємо іноземні уряди гарантувати максимальний захист українських дипломатичних установ відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини”, – зазначив Олег Ніколенко.

Нагадаємо, у середу вдень стало відомо, що співробітник посольства України в Мадриді отримав незначні поранення внаслідок вибуху пакунка в приміщенні дипустанови, який адресували послу. Відомо, що в Іспанії попередньо кваліфікували інцидент як терористичний злочин.

У четвер Дмитро Кулеба повідомив, що крім посольства України в Іспанії ще три українські дипломатичні представництва отримали листи з погрозами.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше