5 частих міфів про міжхребцеву грижу – розповідає спеціаліст з лікування спини, лікар-нейрохірург з Харкова Галій Андрій Валерійович ®

Автор Галина Шподарева

Біль у спині, защемлення сідничного нерву – одні з частих причин звернень до лікаря. Тому сьогодні Галій Андрій Валерійович, вертебролог, спеціаліст з лікування патології хребта, практикуючий нейрохірург у Харкові (детальніше тут) розповість про актуальну проблему сьогодення – міжхребцеві грижі. За рахунок чималої кількості непрофесійної інформації, яка міститься на просторах інтернету – вирішили «зруйнувати» 5 найбільш частих міфів, з досвіду лікаря.

  1. Усі грижі треба оперувати

Лише 5-10% з них потребують хірургії. Більше того, є грижі, які себе ніяк не проявляють. Тут іноді не те що хірургія не потрібна, а й лікування взагалі.

  1. Мануальна терапія може вправити грижу «назад»

Вона може знизити напруженість м’язів, вплинути на зв’язки,  хребцеві суглоби. Який би мануальщик не був, вправити на попереднє місце – неможливо.

  1. Грижу можна розсмоктати електрофорезом

Цей метод науково не доведений. Міжхребцевий диск знаходиться настільки глибоко, що електричні імпульси не можуть доставити туди медикамент. Та ще уявіть, ізольовано розсмоктати тільки диск, без оточуючих тканин. Фантастика.

  1. Чим більше грижа – тим сильніше біль

Головне – де вона розташована, як сильно та тривало тисне на нервові структури. Все індивідуально. Грижа буває «велика», але у людини широкий спинномозковий канал і вона нічого не стискає.

  1. Фізична активність при грижах – заборонена.

Вона потрібна, але правильна і дозована. Та й взагалі, якісна фізична реабілітація – одна з основ лікування гриж.

З болем у спині за своє життя зустрічаються практично всі, за статистичними фактами близько 90% населення. Тому діагностика захворювань хребта, у тому числі міжхребцевих грижі не може залишатись без уваги. Тому додатково лікар Галій А.В. розповідає про методи дослідження.

Яке дослідження достовірно показує міжхребцеву грижу?

Якщо болить спина, і пацієнт думає, що у нього грижа, то без лікаря – бажано ніяке обстеження не робити. Але більша частина, звісно, не послухається. Справа у тому, що все частіше пацієнти самостійно проходять діагностику при наявності болю у спині. І, як правило, вибір полягає між двома методами: магнітно-резонансна томографія (МРТ) та спіральна комп’ютерна томографія (СКТ). Обидва містять слово «томографія», але мають принципову відмінність, тому не плутайте. На одному – бачимо краще м’які, еластичні структури, на іншому – більш щільні та міцні. Міжхребцевий диск відноситься до першої категорії, відносно м’яких та еластичних. Як і нерви та спинний мозок, на які може тиснути міжхребцева грижа. Тому «золотим стандартом» діагностики міжхребцевих гриж є – МРТ (Магнітно-резонансна томографія). Де ми можемо чітко оцінити взаємовідносини між грижею та нервовими структурами.

Отже, проблеми зі спиною, біль, остеохондроз, дорсопатії – невід’ємна складова нашого сьогодення. Тому вибирайте правильного спеціаліста, який допоможе вирішити вашу проблему.

Підписатись на інстаграм лікаря: https://www.instagram.com/dr.andr_galiy/

Сайт нейрохірурга Галій А.В. з корисною інформацією: https://doctorgaliy.com.ua/

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше