Як обрати кухонну витяжку? ®

Автор Галина Шподарева

Правильно обрати кухонну витяжку дуже важливо, оскільки вона очищує повітря на кухні від парів, запахів і жирних бризок, забезпечуючи свіжість та чистоту. Це дуже важливо для самопочуття і здоров’я мешканців оселі. Якісне очищення повітря також важливе для збереження у гарному стані кухонного приміщення, адже випари та кіптява мають властивість осідати на поверхнях та всмоктуватися в них, забруднюючи їх та просочуючи запахами. Якщо обрати витяжку, яка не впорається з цим завданням, то можна пожалкувати про свій вибір. Загалом слід враховувати кілька ключових факторів, а саме:

Як обрати кухонну витяжку? ® 7
Кухонна витяжка Weilor

1. Тип витяжки

Існують різні типи кухонних витяжок – настінні, вбудовані, острівні, плоскі, телескопічні, купольні, декоративні та інші. Кожен тип має свої особливості монтажу та експлуатації. Оберіть той тип, який найбільше підходить для вашої кухні та розташування варильної поверхні.

2. Розмір кухні

Виміряйте простір, куди плануєте встановити витяжку, щоб вона підійшла за розміром до вашого приміщення для вдалого монтажу. Також важливим є об’єм кухні. Цей показник визначає, якою має бути продуктивність витяжки.

3. Продуктивність

Продуктивність витяжки для кухні вимірюється в кубічних метрах на годину (м 3 /год). Вона повинна бути достатньою для вашого кухонного простору. Більша площа кухні – більша продуктивність витяжки. Крім того, має значення кількість різких вигинів у каналі відведення повітря, які можуть знизити ефективність пристрою. Краще один вигин у 90 градусів, ніж два – у 45. Відстань від витяжки до шахти також має бути якнайменшою. Знижується продуктивність витяжки і тоді, коли стінки каналів гофровані. Також це може створювати додатковий шум. Варто пам’ятати і те, що у режимі рециркуляції ефективність витяжки складає на 25% менше, ніж у режимі відведення повітря.

4. Режими роботи

Існує два режими очищення повітря: відведення повітря назовні та рециркуляція всередині приміщення. Режим відведення повітря підходить для тих приміщень, які знаходяться у будинках, оснащених вентиляційною шахтою. Якщо ж система вентиляції відсутня, то слід обрати витяжку, яка може працювати у режимі рециркуляції повітря. Більшість моделей витяжок підтримують обидва режими.

5. Фільтри

Металеві фільтри встановлюються для роботи витяжки в режимі відведення повітря. Вони затримують жирні бризки, продукти згоряння і випари, щоб захистити внутрішнє середовище пристрою від забруднення. Такі фільтри легко миються в посудомийній машині або вручну і мають довгий строк служби, але з часом підлягають заміні.

Для роботи в режимі рециркуляції потрібна ретельна фільтрація повітря, яку можуть забезпечити вугільні фільтри. Вони встановлюються у витяжку додатково і використовуються разом з металевими фільтрами. Зазвичай вугільні фільтри продаються окремо. Коли вони забруднюються, їх слід замінити.

6. Швидкості роботи

Витяжки, залежно від моделі, можуть мати 2, 3 і більше швидкостей роботи. Найнижча швидкість зазвичай використовується для тихого режиму та економії електроенергії, тоді як найвища швидкість призначена для ефективного видалення інтенсивних запахів і парів.

7. Рівень шуму

Зверніть увагу на рівень шуму, який генерується пристроєм. Якщо гучний звук створює для вас дискомфорт, то оберіть модель з меншим рівнем децибелів, щоб уникнути неприємного самопочуття під час приготування страв. Для порівняння: спокійна розмова групи людей або змив води в туалеті генерує шум 50-60 дБ, а перфоратор сусіда за стіною або газонокосарка – до 100 дБ.

Можна купити витяжку на кухню Perfelli з безшумним DC-мотором, який працює з використанням постійного струму (DC) і забезпечує плавніший, але потужніший рух вентилятора з меншою втратою енергії.

8. Енергоефективність

Враховуйте також енергоефективність витяжки. Оберіть модель, яка споживає менше електроенергії та допоможе знизити ваші рахунки за електроенергію. Також це дуже важливий критерій для тих, хто прагне вести екологічне домогосподарство.

Цей показник вимірюється за шкалою, де А+++ є найвищим з існуючих нині показників енергоефективності, а D – найнижчим.

9. Тип управління

Якщо вам до вподоби найсучасніші технології, то сміливо обирайте витяжку с керуванням жестами. Це дуже зручно, коли немає часу чи бажання підходити до витяжки або торкатися кнопок брудними чи вологими руками. Також існує дистанційне управління пультом, сенсорне та звичайне механічне (кнопки, перемикачі або поворотні ручки).

10. Дизайн

Оберіть дизайн витяжки, який відповідає стилю вашої кухні. Варіанти можуть бути різними: від класичних до сучасних. Витяжки бувають різних кольорів. Зазвичай це класичний чорний, білий та колір нержавіючої сталі, але можна знайти витяжку коричневого, червоного, жовтого чи іншого кольору.

Крім того, за кольором можуть відрізнятися і металеві фільтри, панель управління, кнопки тощо.

Деякі моделі мають декор у вигляді скляного козирка, прозорої рамки, сталевих рейок, металевого рейлінгу, вставок іншого кольору та ін.

11. Бренд та гарантія

Намагайтеся придбати витяжку від надійного та перевіреного виробника, який надає гарантію на свою продукцію. Це забезпечить вам спокійну експлуатацію і можливість заощадити на обслуговуванні. Якщо ви прагнете отримати якісний сервіс, то радимо купити кухонну витяжку Minola з офіційною гарантією.

Як обрати кухонну витяжку? ® 9
Кухонна витяжка Minola

12. Відгуки та рецензії

Перед купівлею прочитайте відгуки та рецензії власників схожих моделей. Це допоможе вам отримати додаткову інформацію та розуміння якості витяжки.

13. Вартість

Нарешті, оберіть кухонну витяжку, яка вписується в ваш бюджет, проте не компрометуйте якість занадто дешевими моделями. Також не переплачуйте за пристрій, який перевершує вимоги вашого кухонного приміщення.

Згадайте, що правильно обрана кухонна витяжка покращить якість повітря в кухні та зробить ваш кулінарний досвід приємнішим.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше