Які кроки потрібно зробити, аби вивести Україну в лідери на ринку ШІ ®

Автор Галина Шподарева

Сергій Токарєв розповів про можливості України у галузі створення та використання штучного інтелекту

Світовий тренд впровадження технології Artificial Intelligence в різні сфери життя людини продовжує набирати обертів. Наприклад, в Україні є 243 ШІ-компанії, які задіяно в різних галузях, включно з ВПК. Це означає, що наша держава може увійти до списку лідерів у сфері АІ. Проте щоб досягти такого рівня, нам потрібно ще багато чого зробити, впевнений Сергій Токарєв – ІТ-бізнесмен і співзасновник інвестиційної групи Roosh.

Нещодавно американська компанія Nvidia, яка займається виробництвом мультимедійних пристроїв і графічних процесорів, спромоглася досягти неабияких показників дохідності. Наприклад, за останній рік її квартальний дохід склав 262%, а акції зросли до 3,3 трлн доларів. Все це завдяки величезному попиту на чіпи зі штучним інтелектом. За показником дохідності Nvidia на деякий час навіть випередила такі корпорації, як Microsoft та Apple. 

Тому Сергій Токарєв впевнений, що Україні потрібно також розвивати технологію штучного інтелекту. Підприємець наголошує, що наша країна наразі є другою за кількістю ШІ-бізнесів серед держав Центрально-Східної Європи. Цьому навіть не змогли перешкодити пандемія та воєнна агресія росії.  

«Наш розвиток почали помічати в усьому світі. Наприклад, Zibra AI, яка є однією з портфельних deep-tech компаній інвестнапрямку Roosh X, спромоглася залучити інвестиції на суму 500 000 доларів у 2023 році від акселератора Speedrun. Йдеться про ШІ-технологію, що спрощує процес розробки комп’ютерних ігор. Нею вже користуються 116 000 розробників в різних країнах» – говорить бізнесмен.

З якими проблемами доводиться зіштовхуватися українській АІ-екосистемі

Найголовніший виклик для України – повномасштабне вторгнення рф. Через це з країни виїхало багато кваліфікованих спеціалістів, що може негативно вплинути на загальний розвиток технологій АІ. Розв’язати цю проблему може інвестування в навчання нових спеціалістів. Але тут ми маємо нову проблему: відсутність достатньої кількості викладачів. 

Сергій Токарєв говорить, що заробітна плата освітян дуже низька. Через це ШІ-спеціалісти частіше йдуть у бізнес. Крім того, у більшості навчальних закладів відсутня фінансова автономія, через що вони не можуть залучати необхідні кошти самостійно. 

Які кроки потрібно зробити, аби вивести Україну в лідери на ринку ШІ ® 7

Ще один виклик для української екосистеми ШІ – брак стандартів для зберігання та анонімізації інформації на державному рівні. Відсутність структурованих даних не дає можливості тренувати ШІ-моделі. Вирішити цю проблему можна лише через розробку урядом відповідних правил, які б дозволили бізнесу отримувати доступ до інформації без порушення політики конфіденційності. 

Скорочення венчурних інвестицій в проєкти, що пов’язані зі штучним інтелектом, також створює перешкоди для розвитку.

«Війна значно ускладнює процес переговорів між вітчизняними стартапами та інвесторами. За три роки Україна посіла останнє місце серед держав Центрально-Східної Європи за кількістю залучених інвестицій. Наприклад, Чехія, Литва та Польща залучають у 12-16 разів більше», – запевняє Сергій Токарєв. 

Чи можна змінити ситуацію

Не дивлячись на таку кількість проблем і викликів, виправити ситуацію все ж таки можливо. Але для цього потрібно докласти багато зусиль. Сергій Токарєв вважає, що почати варто з наступного:

  1. Трансформація освіти. Нашій країні потрібно сфокусуватися на забезпеченні якісної підготовки студентів. Йдеться не лише про технічну освіту, а й про творчі та комунікаційні навички. Один із прикладів – SET University. 

  2. Ліберальне регулювання. Жорсткий контроль галузі АІ буде лише гальмувати прогрес технологій. Якщо інші країни вводять обмеження на створення Artificial Intelligence, Україні потрібно стати ШІ-платформою для тестування. Таким чином можна буде посилити позиції на ринку та привабити великі компанії. 

  3. Сприятлива екосистема. Для прогресу потрібно створити відповідне середовище та налагодити співпрацю між бізнесом, державою та науковими закладами. Тобто нашій державі необхідні платформи, в яких могли б взаємодіяти освітні ініціативи та програми фінансування. 

Україна має потенціал у сфері АІ. Потрібно лише приділити більше уваги, почати працювати над розвитком та організувати простір для тренувань технологій. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше