Польські університети: вибір, умови вступу, особливості®

Автор Галина Шподарева

Для здобуття європейської вищої освіти багато іноземних студентів приїжджають до Польщі. На вибір пропонуються державні та приватні польські університети, вони відрізняються не лише формою власності, а й іншими чинниками (ціна, умови вступу тощо).

Особливості освіти в державних та приватних університетах Польщі

У Польщі багато університетів, як із державною, так й приватною формою власності. Вони можуть бути у різних містах – Варшава, Ополе, Торунь, Хожув, Гданськ, Вроцлав та ін.

Як у публічних, так і приватних ВНЗ, пропонується великий вибір спеціальностей, актуальних на ринку праці. У кожному університеті незалежно від форми власності передбачено загальний порядок навчальних дисциплін, оскільки освітній процес регламентується Міністерством освіти.

Однією з головних відмінностей є вартість освіти. У державних ВНЗ ціна вища, ніж у приватних, причому й поступити складніше, оскільки такий університет високо цінується.

Вступити до приватного ВНЗ простіше, особливо на платне відділення. Не потрібно складати іспити, гарантується вступ за певних умов. Це своєчасне надання початкового пакету документів, сертифіката про знання польської чи англійської мови на рівні В1, шкільного атестату з додатками та ін.

Державні університети віддають перевагу полякам, і лише потім іноземним студентам. Вступити на безкоштовне відділення складно, але, можливо, головне, приділити особливу увагу ретельній підготовці.

Також приватні університети не враховують результати українського ЗНО, тому й поступити українцям простіше. За посиланням https://up-study.ua/uk/osvita-v-polshchi представлена ​​докладна інформація для студентів щодо умов надходження, вартості, необхідних документів тощо.

Вартість освіти в Польщі та умови вступу

Вартість навчання у приватних ВНЗ доступніша, ніж державних. Незважаючи на вигідні розцінки, це не позначається на якості вищої освіти. Диплом високо цінується у світі і це чудова можливість знайти гідну роботу в одній із великих міжнародних компаній у ЄС чи іншій країні.

Кінцева вартість освіти залежить від таких факторів:

  • форма власності університету: публічна або приватна;
  • обраний факультет та спеціальність;
  • рейтинг ВНЗ;
  • місто розташування навчального закладу;
  • мова викладання та ін.

При цьому гарантується прозорість ціни за семестр та відсутність додаткових платежів, а всі деталі прописані в договорі. Для вступу до польського ВНЗ необхідно заповнити онлайн заявку, отримати консультацію по телефону та відвідати спеціальний Центр польської освіти для підписання договору.

Студентам допоможуть знайти комфортне житло у Польщі, вирішити організаційні та юридичні питання. Здобуття вищої освіти в польських університетах економічно вигідне та престижне для українців, тому вони часто приїжджають сюди для вступу. Це гарна можливість знайти достойну роботу та побудувати кар’єру.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше