«Хочу захищати Харків»: історія будівельника, який перекваліфікувався в стрільці

Автор Галина Шподарева

Нацгвардієць 5-ї Слобожанської бригади НГУ Володимир Чиньонний, стрілець одного з бойових батальйонів початок війни зустрів дома: бачив зі свого вікна, як російські бомбардувальники заходили на Харків.

Історію захисника розповіли в пресслужбі бригади.

Коли принесли повістку сусідові, то Володимир сказав, щоб і йому виписували, але за однієї умови: служити на Харківщині та захищати своє місто. Так чоловік став нацгвардійцем. Позивний – «Чиж» – обрав собі сам.

«Я подумав і згадався мені птах чиж, так я обрав сов собі друге ім’я. Але я й гадки не маю який він, як виглядає. Просто це коротко і запам’ятовується. А ще я не чув таких позивних у кого-небудь, тобто вдало вибрав», – говорить Володимир.

Життєвий шлях Чижа – школа, Зооветеринарна академія, недовга робота за спеціальністю, а потім пошуки себе та освоєння різних будівельних професій. Загалом це були сантехнічні та фасадні роботи.

«Хочу захищати Харків»: історія будівельника, який перекваліфікувався в стрільці 7

«Хизуватися особливо нічим, працював де платили, як більшість людей. Будівництво йшло нормально, я, ось, наприклад, робив вхід з каміння у нашому харківському новому зоопарку», – продовжує гвардієць.

Чиж все життя був цивільним. Строкову службу не проходив, зброю в руках навіть не тримав до зарахування в лави нацгвардійців.

«Це вже тут хлопці навчили мене споряджати магазини та все інше. Я був під Балаклією, тоді під Куп’янськом. Але справжня реальна війна для нас всіх почалася в лісі під Кремінною і далі в наступному виїзді на Кліщіївку», – задумливо говорить Чиж.

Наприкінці вересня минулого року група Чижа утримувала позицію під постійним вогнем супротивника. Позиція залишилася нашою, а Володимир після відбиття атаки самотужки виходив до пункту евакуації із пораненням.

«Під Кремінною я був контужений та поранений в ліву ногу, а у Кліщіївці мені прилетіло від ворожого АГС, знов контузія і поранення правої руки. Та нічого, сам від залізничного шляху тоді дійшов», – розповідає боєць.

Солдат Чиньонний нагороджений Подякою, нагрудним знаком «За доблесну службу» та медаллю «За доблесть». 

«Хочу захищати Харків»: історія будівельника, який перекваліфікувався в стрільці 9

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше