Кінна школа під Харковом: неймовірні історії порятунку тварин та плани на реконструкцію

Наймолодша тренерка Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи Оксана Ільченко зі своєю вихованкою, 5-річною Фантастикою, йде на щоденне тренування – треба наздоганяти пропущені під час евакуації заняття.

Оксана Ільченко, тренерка Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи

С ней я знакома с ее детства, я ее объезжала, учила ее с маленького возраста, это конкурная лошадь, прыжки через препятствия. Мы потихоньку вместе развиваемся и учимся. Работать с ней было всегда одно удовольствие.

У березні минулого року кінно-спортивний комплекс у повному складі виїхав у Полтавську область, адже Дергачівська громади на третину перебувала в окупації і вся територія безперервно обстрілювалася. Тренерка розповідає: коней було багато, тим часом як людей не вистачало.

Оксана Ільченко, тренерка Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи

Они все очень нервничали, тут они привыкли к своим всадникам, которые каждый день с ними работают, мало двигаются, нет знакомих людей. Тем более пережить такие взрыви, которые тут были, все тут летело, я представляю, какой для них это был стресс.

Після війни тут планують організувати центр реабілітації для військових. Керівництво Державного біотехнологічного університету, на базі якого й існує кінноспортивний комплекс, покладає великі надії на практику лікування за допомогою коней – іпотерапію.

Андрій Кудряшов, в.о. ректора Державного біотехнологічного університету

Ми розуміємо, що іпотерапія та післявоєнна реабілітація – це дуже важливо. Ми бачимо, скільки військових та сімей потребують цього, ми даємо їм іпотерапію та психологічну підтримку. Це дуже важливий напрям, над яким ми працюємо разом з волонтерами, підключаємо кінно спортивну школу Дергачівську.

Вже створено план того, як зробити відповідні умови для надання таких послуг військовим та всім, хто цього потребує.

Андрій Кудряшов, в.о. ректора Державного біотехнологічного університету

Орієнтовна вартість – 280 млн грн, щоб зробити реконструкцію відповідним чином. Щоб тут були приміщення, щоб люди могли приїздити на 2-3 дні, щоб пройти повний курс скажемо так. Залучати ми будемо … разом із Дергачівською міськрадою звертаємося і в державні органи, і в військову адміністрацію, і к донорам, і к іноземним партнерам, щоб з різних джерел сформувати цю суму.

Голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко наголошує на важливості існування такого реабілітаційного центру саме для дітей.

Вячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА

На територію громади сьогодні повертається багато людей та дітей. Тільки в Дергачах більше 1700 дітей, які повернулися, які пережили страхіття війни, які не мають можливості навчатися офлайн та спілкуватися в соціумі, не можуть десь прогулюватися… і саме в такий нелегкий час, після звільнення нашої громади, особливо потрібна підтримка дітей. І сьогодні приїздять з Козачої Лопані діти, це населений пункт, який щодня обстрілюється, сюди приїдуть діти.

А поки проєкти у стадії розробки, кількість коней, які можуть працювати з дітьми, збільшилася – додався врятований у Вовчанську Циган. Власник його загинув під час обстрілу, а сусіди просто випустили тварину з сарая. Близько пів року Циган блукав околицями.

Оксана Сайнієва, директорка Дергачівської юнацької кінно-спортивної школи

Когда сильно бомбили, очень много бегал, был разгоряченный, пил холодную воду. В народе ето заболевание называется «опой», мы это называем «ревматическое воспаление копыт». Когда к нам привезли этого коня – он практически не ходил. Наш ветеринар его поставила на ноги, это был долгий процесс. Дальнейшая его судьба – он станет на баланс университета биотехнологического и потихоньку будет работать, будет катать деток, будет использоваться в учебном процессе.

Є вже у кінному комплексі й своя фронтовичка – так тут називають кобилу Авантюру, яка брала участь у рятувальній операції в Авдіївці, коли треба було вивезти двох коней, що вижили після страшної пожежі на місцевій конефермі. До речі, організатори рятувальної операції просили, щоб кінь був, за можливості, темного кольору.

Микола Петрушко, завідувач кінноспортивного комплексу

Ну я подумал, что вот она и молодая относительно. И просили, чтоб она темненькая была, белая там на фоне тех руин была б как белая ворона. А эта такая смуглянка. Поэтому такие факторы как возраст, физическое состояние, темперамент и масть вместе, вот так вот. Ей медаль надо дать за спасение собратьев, которых вывозили.

План вивести коней з-під обстрілів за допомогою собрата спацював. Врятованих тварин евакуювали в безпечне місце, Авантюра повернулася у рідну стайню.

Похожие новости

У Харкові заборонили вигулювати собак без повідця, а небезпечні породи – без намордника

Повідомлено про підозру харківʼянину, який поранив ножем безпритульного пса

На Харківщині рятувальникам пропонують новий вид психологічного розвантаження: кінні прогулянки

Ми використовуємо cookies! Читати більше