Крадіжка в умовах воєнного стану: прокурори в апеляції домоглись реального покарання для мародера

Автор Галина Шподарева

Харківський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу першого заступника керівника Харківської обласної прокуратури, призначивши покарання у виді 5 років позбавлення волі чоловіку, якого визнано винним у вчиненні крадіжці в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 185 КК України).

Встановлено, що мешканець Харкова, раніше судимий за вчинення тяжкого злочину, звільнившись з місць позбавлення волі у травні 2022 року, за декілька місяців знову переступив закон. У вересні минулого року чоловік, перебуваючи на території одного з найбільших торговельних центрів міста, побачив що вікно торгового контейнеру розбито, і вирішив не упускати нагоди «поживитися».

Зловмисник проник в середину приміщення та викрав звідти товар, після чого втік з місця злочину.

Вироком Київського районного суду м. Харкова чоловіку було призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі та, відповідно до ст. 75 КК України, звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

Не погоджуючись з цим вироком, перший заступник керівника Харківської обласної прокуратури оскаржив його в апеляційному порядку у зв’язку з безпідставним звільненням обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням.

Судом апеляційної інстанції були враховані доводи прокурора щодо суспільної небезпеки особи засудженого, який через незначний проміжок часу після звільнення з місць позбавлення волі знову вчинив умисний, тяжкий, корисливий злочин, в період дії воєнного стану, спричинивши матеріальну шкоду потерпілому.

Таким чином, завдяки принциповій позиції обласної прокуратури суд апеляційної інстанції скасував вирок районного суду з ухваленням нового вироку — зловмисник проведе 5 років за ґратами, в умовах ізоляції від суспільства.

На теперішній час вирок набув чинності.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше