Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи

Автор Геннадій Семенов

Вчителька початкових класів Коротичанського ліцею готується до уроку з літературного читання в 4 класі. Після цього – перевірка домашніх завдань з математики.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 5

Віта Єгупова, вчитель початкових класів Коротичанського ліцею

Перевіряємо зошити, вони мені у п’ятницю приносять, я на вихідних перевіряю, наступної п’ятниці віддаю та беру нові. Так зручніше, ніж по телефону.

До дистанційного навчання всі вже звикли, але офлайн-формат безумовно має багато переваг, особливо для початкової школи, вважає викладачка. Тож до ідеї появи у селищі безпечної підземної школи батьки її учнів поставилися з ентузіазмом, каже Віта Єгупова.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 7

Віта Єгупова, вчитель початкових класів Коротичанського ліцею

Коли я звернулася до батьків, а ви знаєте, були в Коротичі деякі мешканці, які не зрозуміли, для чого це укриття. І нам, як вчителям, довелося виконувати таку місію й проводити роз’яснювальну роботу. Спочатку зверталися до батьків свого класу, а потім до мешканців Коротича. І навіть нам прийшлося підписи збирати, стояли на вулиці і роз’яснювали, що відбувається і для чого це.

Противників будівництва школи-укриття було не багато, більшість вдалося переконати у необхідності такої споруди.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 9

Юлія Бєлова, нач. відділу освіти Пісочинської селищної ради

Ми висвітлювали інформацію про намір почати проєктування у соцмережах. У школі залишили проєкт, який планується реалізувати і збирали підписи за чи проти. Хочу зазначити, що буквально декілька осіб висловилися проти, а більше 2 тис. було зібрано у підтримку будівництва цієї споруди.

Дітей в Пісочинській громаді менше не стало – замість тих, хто виїхав, додалися переселенці.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 11

Юлія Бєлова, нач. відділу освіти Пісочинської селищної ради

У нас на сьогодні в закладах освіти громади навчається більше 3,5 тисячі дітей. Лише 500 з них виїхали за територію громади, 228 дітей перебувають за кордоном, але продовжують навчання в наших закладах освіти. Також ми прийняли більше 400 дітей з числа ВПО в наші заклади. Тому фактично кількість дітей до військового стану і зараз не змінилася. Навчати дітей треба, надолужувати освітні втрати. Тому було прийняте рішення щось робити з тим, щоб діти виходили частково в змішане, або офлайн навчання.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 13

У Пісочинській громаді будують не просту захисну споруду, а школу під землею на майже 500 осіб. Укриттям зможуть користуватися розташований поряд дитсадок та мешканці сусідніх будинків.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 15

Олег Чернобай, Пісочинський селищний голова

Ми ставили собі на меті зробити укриття подвійного призначення. Діти будуть тут навчатися, а люди, що живуть поряд, зможуть укриватися під час повітряних тривог. 90 відсотків кошторисної вартості будівництва фінансується за рахунок державного бюджету і 10% – з місцевого бюджету.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 17

Вартість робіт на об’єкті становить понад 99 мільйонів гривень. Населений пункт обраний не випадково – зараз в Коротичі немає жодного навчального закладу з навіть найпростішим укриттям.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 19

Олег Чернобай, Пісочинський селищний голова

Такого масштабу, з таким підходом до безпеки дітей і людей, які будуть знаходитися в цьому укритті ще не було. Під час проектування була одна складність: проєктування почали, коли ще були старі державні будівельні норми, а з 1 листопада набули чинності нові ДБН. Тому ми брали роз’яснення, щоб укриття відповідало вже і новим нормам ДБН.

Від масштабів проєкту у захваті й самі будівельники. Роботи просуваються максимально швидко – з урахуванням погодних умов. Вже в цьому році планують звести стіни та почати монтувати перекриття.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 21

Дмитро Кузін, ст. виконроб будівництва

Це укриття буде найбезпечнішим у всій Україні. Тут завищені норми на вибухи в 4-5 разів. Тому це надійне буде укриття. У нас в ДБН розраховано 100 кПа, а цей об’єкт розрахований на 500 кПа. Тобто у 5 разів міцніше за будівельні норми, які є в державі. Фундамент в нас закопаний на 9 метрів, висота поверху буде стандартні 3 метра, і насип захисний – пісок, щебень, технічні моменти.

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи 23

До повномасштабного вторгнення в Пісочинській громаді проживали понад 32 тисячі людей. 90 відсотків вже повернулися та додалися ще близько 9 тисяч переселенців. Тому в громаді планують будівництво ще двох укриттів – на кошти Європейського інвестиційного банку.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше