Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни

Автор Геннадій Семенов

Завжди разом – в житті та на службі. В харківській пожежно-рятувальній частині вже майже 20 років працюють брати-близнюки Авдєєнки. Звістка про вторгнення росії застала братів дорогою на роботу. 24 лютого 2022 року підрозділи Служби з надзвичайних ситуацій були переведені на посилений варіант несення служби. Юрій згадує перші місяці свого бойового чергування, коли в місті після масованих обстрілів одночасно фіксували десятки пожеж. Бувало й таке, що не встигали міняти спецодяг та відпочити між виїздами.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 5

Юрій Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Було і так, що не було в чим вже виїхати, мокре все вже було. Одна, друга бойовка, вже третю діставали, не встигало сушитися. Виїжджали дуже часто. Їдеш по місту – немає нікого. Ні людей, ні машин. Одна медична служба та і все.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 7

Але найважчим в умовах війни Володимир вважає зовсім не гасіння пожеж.

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Я вам ще одне скажу – не страшно гасити пожежі. Найскладніше в нашій роботі – це порятунок людей. А пожежу загасив – і все. А порятунок людей – це дуже важко.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 9

Найгірше, каже Володимир, коли не вдається дістати людину з-під завалів живою, як було після влучання російської ракети в житловий будинок 6 жовтня минулого року.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 11

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Це було Плеханівська, дитину 10 років завалило. Вона там задихнулася і її там, напевно, і придавило. Чоловік 10 відкопували, але дуже великий був завал і нічого не змогли зробити.

Масштабні пожежі на промислових об’єктах, які доводилося гасити не одну добу, ймовірність повторних обстрілів – але брати не втрачають оптимізму та почуття гумору. Юрій та Володимир Авдєєнки нагородженні відомчими відзнаками «За відвагу в надзвичайній ситуації». Героями себе не вважають, а харківський гарнізон називають найпотужнішим у світі.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 13

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Всі тушать пожежі, а ми ще й під обстрілами працюємо.  Харківський гарнізон найпотужніший у світі, ми вважаємо так. Гасимо вогонь, а літак кидає бомби. Поховалися, потім вилазимо, щось робимо.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 15

Після повномасштабного вторгнення пожежні виконують начебто звичайну роботу – гасять пожежі та рятують людей, але роблять вони це в умовах максимальної небезпеки.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 17

Євген Василенко, речник ГУ ДСНС України в Харківській області

Змінилося лише те, що їм зараз доводиться працювати і в бронезахисті, якщо виїзд пов’язаний з прильотами ворожих ракет або снарядів. І доволі часто виїжджають на розбирання завалів та рятування людей, що до віни траплялося рідко і не було викликів, пов’язаних з обстрілами. Були лише випадки, пов’язані в вибухом газу. Викликів на пожежі, пов’язані з обстрілами, з початку війни було 2600, понад 2000 разів рятувальники залучалися до розбирання завалів – це житлові багатоповерхівки Салтівки, Горизонту, центральної частини Харкова. наших рятувальників.

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни 19

На сьогодні майже кожного рятувальника відзначено тією чи іншою нагородою – за врятовані життя, за мужність та професіоналізм під час виконання своїх обов’язків. Від початку воєнних дій четверо рятувальників загинули під час виконання службових обов’язків, 35 ДСНСників зазнали поранень.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше