Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини

Автор Геннадій Семенов

Електрогазозварник з «Харківобленерго» Олександр Коц після повномасштабного вторгнення залишився у рідному Золочеві та на деякий час перекваліфікувався у монтера – не вистачало людей. Бригада відновлювала побиті росіянами електромережі під обстрілами. Усвідомлювали що це небезпечно, але, каже, роботу треба було виконати.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 5

Олександр Коц, електрогазозварник «Харківобленерго»

Робили під обстрілами, виїжджали на лінії. У нас навіть вишку пошкодило, ми на Світличне їздили працювали. Я вигрібав тоді крєпко. Макарове і Турове біли окуповані, під кацапами. І лінія ця проглядалася, і вони з міномета цілеспрямовано по нас стріляли. На машині колесо пробили, трубки поперебивали. Ми звідти ледь вигребли. Роботу ми доробили. Андрій тоді в корзині був, Віталій внизу проводами займався, а я пішов оглядати лінію, де поперебивало все. Коли почалися прильоти, я спочатку думав що то наші, дим бачив. А коли другий вже поряд з нами вдарив – Віталік каже: «Вони по нас стріляють». Андрій каже: «Мені залишилося один провід прикрутити». Доробили і якось втекли.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 7

Працівників тоді у місцевому підрозділі «Харківобленерго» істотно поменшало – співробітники евакуйовували свої сім’ї. Тож ті, хто залишився, працювали без вихідних.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 9
Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 11

Віталій Олійник, начальник Золочівського РЕМ

Світло почало зникати десь в середині березня, після обстрілів. Відновлювали бувало по кілька разів за день одні й ті ж лінії. Відразу виїжджали і людей залучали всіх які є. Тому і електрозварник працював на місці монтера. Відновлювали всі. Дуже страшно, коли перший раз почалися прильоти і треба було їхати, тому що першими повідключалися лінії, на яких була лікарня, поліція, пожежна частина. Тому доводилося відразу реагувати.

Під вогонь російської армії енергетики потрапляли неодноразово. Але в один з виїздів Олександру довелося працювати в зовсім екстремальних умовах. Треба було перепливти річку та протягнути дроти з одного берега на інший.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 13

Олександр Коц, електрогазозварник «Харківобленерго»

Як раз прильот був біля річки і перебило провід як раз посередині річки. І треба було проводі з’єднати і щоб це зробити ми з одного боку провода з’єднали і треба було на іншу сторону переправити. І вудочку ми кидали-кидали – не вийшло через річку перекинули. І прийшлося роздягатися та пливти, так бистріше буде. Погода була сонячна, на дворі плюс був, кінець березня. Може +10. Але сонячна погода була.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 15

Тоді треба було терміново заживити місцеву лікарню. І, якби виникла потреба знов піти вплав, каже Олександр, зробив би це не задумуючись.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 17

Олександр Коц, електрогазозварник «Харківобленерго»

Якщо требі було б – і два і три рази повторив би. Робота є робота. Вибору не біло великого, щоб човен там чи ще щось. Треба було діяти швидше, щоб світло подати в ту лікарню. Все-таки там поранені вже були в той час.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 19

Зараз більшість фахівців вже на місцях, тож Олександр знов повернувся до своєї безпосередньої роботи зі зварювальним апаратом.

Олександр Коц, електрогазозварник «Харківобленерго»

На цій опорі тримаються проводи, десяточні. Я зараз буду реставрувати, відрізати хомут, він виходить вузький. Є планові роботи, а є позапланові. За плановими роботами на кожну опору виділяється траверс. Зараз ще йдуть внепланові, ще ж нічого не закінчилося, тривають бойові дії. І ми оце робимо реконструкцію та встановлюємо.

Працювали на суші та у воді: за що отримав орден енергетик з Харківщини 21

Наприкінці 2022 року сімох харківських енергетиків відзначили державними нагородами. Олександр показує відео з церемонії нагородження, що зберігає в телефоні – тоді він отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Захисники і захисниці, тільки так ми можемо звертатися до тих, хто відновлює енергопостачання після ударів російських терористів. Захисники і захисниці нашого життя.

Олександр за віком вже пенсіонер, проте на відпочинок чоловік не збирається – каже, працюватиме, поки дозволяє здоров’я та вистачає сил.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше