Службовий собака НГУ двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки

Автор yelyzaveta

Нацгвардієць Дмитро Кириченко та бельгійська вівчарка Ірбіс – одна з найкращих кінологічних пар 5-ї Слобожанської бригади НГУ. Ірбісу 6 років і весь цей час він разом зі своїм старшим напарником служить у нашій бригаді.

Про це розповіли у 5 Слобожанській бригаді НГУ.

Дмитро Кириченко, нацгвардієць

Ірбіс – моя третя рука, додатковий ніс та ще дві пари швидких ніг. А якщо особисто – Ірбіс – це продовження мене самого, частинка мене, яка просто поруч.

Службовий собака НГУ двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки 7

Знання та навички Ірбіса й Дмитра відомі далеко за межами Харкова. Наприклад, у жовтні поточного року пухнастий гвардієць 5-ї Слобожанської бригади став номінантом церемонії нагородження «Чотирилапі захисники», яку організували представники Всеукраїнської громадської організації «Кінологічна спілка України», щоб відзначити 23 службових собаки, які проходять службу в органах сектору безпеки й оборони України. Лейтенант 5-ї Слобожанської бригади НГУ Дмитро Кириченко з його чотирилапим напарником Ірбісом були відзначені за видатну здатність виявляти вибухонебезпечні пристрої та зброю.

За час війни завдяки Дмитру та його побратиму на мирні території не потрапили сотні гранат та запалів до них, тисячі набоїв, кілька кг тротилу, трофейні автомати та кілограми наркотичних засобів.

Дмитро пишається тим, що Ірбісу до снаги знайти навіть «смерть Кощія».

Дмитро Кириченко, нацгвардієць

Був випадок, коли на блокпосту Ірбіс знайшов патрони, які були заховані в жіночій косметичці, що була покладена в сумочку, яка, своєю чергою, була запакована у велику валізу.

За вагомі досягнення Ірбіс у різний час був нагороджений медалями Командувача Національної гвардії України для службових собак «За віддану службу» всіх трьох ступенів.

Але випадок, який трапився цими днями, здивував навіть бувалих правоохоронців – протягом однієї зміни чергування, на одному з блок-постів на в’їзді до Харкова Ірбіс двічі виявив в транспортних засобах небезпечні предмети, які заборонені для перевезення і є вкрай небезпечними.

Перший випадок стався рано в ранці. Під час перевірки транспорту, який рухався у бік міста, був зупинений Renault Master білого кольору, який на лафеті віз інший мікроавтобус на ремонт. Здавалось, водій поводив себе впевнено.

Дмитро Кириченко, нацгвардієць

У таких випадках ми перевіряємо обидві автівки, але особливо прискіпливо – ту, яка іде із зони бойових дій на ремонт/ При огляді автівки, яка знаходилась на евакуаторі, нас здивувало, що всередині стояла велика бетонозмішувальна установка, яка займала майже весь вільний простір. Тому я запустив в цей мікроавтобус Ірбіса, який здатний просочитися у будь-яку щілинку. Раптово мій напарник сів біля внутрішнього борта автівки та підняв морду, вказуючи носом на певну панель обшивки. Аналогічно Ірбіс поводився при огляді мікроавтобуса зовні.

Службовий собака НГУ двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки 17

У гвардійців відпали будь-які сумніви – між корпусом мікроавтобуса та обшивкою є схованка. Знявши внутрішню обшивку, гвардійці виявили ретельно приховані два автомати АКС-74, 1530 штук  набоїв 5.45 та багнет-ніж. На місце події були викликані представники Національної поліції України, які вилучили зброю та набої. Перевізник був також затриманий.

Другий випадок стався ввечері того ж дня. Для перевірки був зупинений Mercedes Sprinter білого кольору всередині якого бійці нашої бригади серед великої кількості сумок помітили мішок, в якому були гільзи різного калібру.

Службовий собака НГУ двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки 19

Дмитро Кириченко, нацгвардієць

Стало зрозуміло, що перед нами люди, які полюбляють військові трофеї. Тож, ми знов застосували переваги Ірбіса. Мій напарник обнюхав весь вантаж та повернувся до двох сумок. Сідав біля кожної з них та клав на них морду. Після відкриття саме цих сумок були виявлені два корпуси мін МОН-50 та МОН-90.

Кінологи 5-ї Слобожанської бригади впевнені в тому, що наші службові собаки НГУ набагато розумніші за будь-якого злочинця, тому правопорушникам не варто навіть намагайтеся ввозити до Харкова зброю, наркотики, вибухівку.

Службовий собака НГУ двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки 21

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше