В центрі Харкова підприємець незаконно отримав земельну ділянку вартістю 1 млн грн

Автор Галина Шподарева

Прокуратура захищає культурну спадщину: державі буде повернуто земельну ділянку, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення Поселення Харків.

Суд задовольнив позов Київської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської обласної державної (військової) адміністрації та Департаменту культури і туризму ХОВА про визнання незаконним та скасування рішення міськради, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки та її повернення державі.

У 2019 році на підставі рішення Харківської міської ради приватному підприємцю продано земельну ділянку, розташовану по вул. Куликівській в Харкові, для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі. Як повідомив речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, вартість цієї ділянки складає близько 1 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що зазначена земельна ділянка розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення Поселення Харків, занесеної до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», землі, на яких розташовані пам’ятки археології, можуть перебувати лише у власності держави.

Розпорядником земель вказаної категорії в межах міста є Харківська обласна державна (військова) адміністрація, а контроль за використанням пам’яток археології здійснює Департамент культури і туризму облдержадміністрації.

Господарським судом Харківської області позов окружної прокуратури задоволено повністю. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше