Від голоду корови почали їсти одна одну: в селищі Гусарівка з руїн відновлюють господарство

Автор Галина Шподарева

Майже місяць окупації та п’ять місяців постійних обстрілів вже після звільнення – і квітуче селище Гусарівка на Харківщині майже знищене. Місцева ферма – потужне сільгосппідприємство, що постачало продукцію не тільки по всій Харківській області, а й в Європу – в руїнах.

Анатолій Ісіченко, заст. директора ТОВ «Гусарівське»

В обробітку було в нас порядка 5700 га, нові машини, нові зернозбиральні комбайни, грунтообробна техніка, вся інфраструктура розбудована. Колись була тут майстерня по ремонту зернозбиральних комбайнів. Ми побудували тут 8 складських приміщень, побудували дороги, посадили тут дерева, горіховий сад. Правда, воно тут не прибрано ще.

Нашими бойцами був поражен боекомплект, который стоял тут на территории фермы. И ту был взрыв сумасшедший, тут было чень много неразорванных снарядов, мин. Наши пиротехники приезжали, все забрали. Патронов очень много было, и на территории села лежали. Подразделений российских тут стояло очень много – и на территории фермы, и на территории нашей тракторной бригады, и в других местах. Поэтому они очень много здесь оставили – и бронетранспортеры, и танки были.

Від голоду корови почали їсти одна одну: в селищі Гусарівка з руїн відновлюють господарство 5

Анатолій Трохимович під час окупації залишався в селі. Каже, не зміг покинути людей. З понад тисячі мешканців зараз тут залишилось близько 4 сотень.

Анатолій Ісіченко, заст. директора ТОВ «Гусарівське»

Все тут розбито. І не біло тут міста, щоб пройти – все було в уламках, осколках. А потім в людей, що тут залишалися, спитали – що ж ми будемо робити? Люди кажуть – будемо працювать, будемо відновлювати. То ж працюємо на відродження.

Звірства рашистів чоловік бачив на власні очі – людей могли розстріляти просто на вулиці. Про долю деяких односельців доводиться тільки здогадуватися. Так, одного дня окупанти забрали шістьох чоловіків – нібито, щоб ті годували худобу на фермі.

Анатолій Ісіченко, заст. директора ТОВ «Гусарівське»

Там було 1,5 тисячі голів великої рогатої худоби. Були корови, телята, різного віку. Вони зайшли і нікого не пускали, а потім приходять – хлопці, сходьте покорміть корів. І шість чоловік пішло, всім близько 40 років, в розквіті сил. Виходять назад, на виході з ферми блокпост, їм мішки на голову. І ми до сьогодні не знаємо, як воно було і шо воно було. Потім знайшли у підвалах спалених людей. Не дай бог ето.

Від голоду корови почали їсти одна одну: в селищі Гусарівка з руїн відновлюють господарство 7

Директор підприємства розповідає, як окупанти розважалися на фермах. Мали на меті знищити все живе та перетворити усе навкруги на пустелю.

Юрій Вовченко, директор ТОВ «Гусарівське»

Вони тут накидали протипіхотних мін і закрили, щоб люди не заходили. А коли відчиняли двері – тварини підривалися. А вони сміялись. В них як завданні було, щоб знищите все сільскогосподарського направлення – тварин, худобу, з вівцями так же поступили. В них люта ненависть до всього іноваційного, або перспективного.

Тварин ніхто не годував, як результат – з двох тисяч семисот корів залишилася десята частина.

Юрій Вовченко, директор ТОВ «Гусарівське»

Градами відпрацьовували, знищували корів. Безпілотниками дивились, де знаходиться худоба, і накривали Градами, з танков, специально.

Було багато поранених, по кілька тижнів вони не бачили їжі, води, були знесилені. Вони блукали по території ферми, підходили до сілосної ями і їли шо могли. 7 місяців ми були на лінії фронту, старалися зберегти наш генофонд, частину перевезли в інше господарство. Залишилось 268 голів, а було 2700.

Деяких вбили, інші – померли від голоду. Серед живих розпочався тваринний канібалізм.

Сергій Воробйов, зоотехнік

Оце стоїть корова, бачите, який в неї хвіст, яке вим’я, оце нормальна кондиція для корови, такі вони в нас були до війни. А тепер я вам покажу корів, які з голоду об’їдали одна одній хвости. Бачите? Хвостів нема в тих, хто пережив голодовку!

З трьох тисяч поголів’я – стоїть тут 90 корів. В нас їх залишилось 2 сарая. Поставили їх поки в старі приміщення, пригодились вони нам. Думали ж, все нове мало бути.

Від голоду корови почали їсти одна одну: в селищі Гусарівка з руїн відновлюють господарство 9

Рецепт, як відновити зруйноване є, та потрібна допомога інших господарств. Деякі, з тих що самі побували в окупації, вже подарували фермерам з Гусарівки десяток тварин. 

Юрій Вовченко, директор ТОВ «Гусарівське»

У нас є господарства, які фактично фізично не постраждали. В них нормальна ситуація в плані техніки, тварин, приміщень… Моя думка – таких як ми – брати на абордаж, допомагати. А ми повинні в кінці року розрахуваться. І так рік, два-три – і ми потихеньку станемо в стрій.  

Сергій Воробйов, зоотехнік

На сьогоднішній день 90 % людей залишилися без роботи. Якщо б кожне господарство дало нам по одному теляті… Дивіться, яка Україна. Всі кажуть – ми об’єдналися, ми всі об’єднані. А ми звертаємось – а люди одвертаються. Одне-єдине господарство, де вони були в окупації – вони знають, що це таке, як це тяжко, і вони нам подарували 10 корів. А інші – дивляться і сміються з нас, як з дурачків. Якщо ми не відновимо тваринництво – село загине.

У господарстві радіють будь-яким тваринам. Залишилося кілька ярок, яких не встигли з’їсти буряти, з’явилися кози.

Від голоду корови почали їсти одна одну: в селищі Гусарівка з руїн відновлюють господарство 11

Сергій Воробйов, зоотехнік

Чим ця порода тоггенбурзька славиться… Перше – високоудойністю, друге процентом жирності молока. Якщо у корови стартовий жир 3,6–3,8, то в кози – 4,2 та 4,5.

Народилися вже й молоді телята. Один – геть вирізняється з- поміж чорно-білої більшості.

Сергій Воробйов, зоотехнік

Він у нас один риженький, бичок, на сьогодні в нього по схеми йде 6,5 літрів молока. Ось ті шо перші, а цьому троє діб, бачите – спить, наївся і спить, шо ще треба. Телята доглянуті, корови доглянуті. А глаза які, ну просто красені!

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше