Від окопних свічок до медичних рюкзаків: як харківські волонтери закривають потреби фронту

Автор yelyzaveta

Харківські волонтери роблять життєво важливі для військових пристрої з неочікуваних матеріалів.

Іван Чекало, волонтер ГО «Ми:КОЛО»

Это полуготовые повербанки на стадии сборки, которые выглядят в конечном итоге вот так. Вот он уже стоит на зарядном устройстве, заряжается.

Міцні повербанки харківські технарі виготовляють з акумуляторів електронних цигарок, які їм приносять волонтери.

Від окопних свічок до медичних рюкзаків: як харківські волонтери закривають потреби фронту 5

Світлана, волонтерка

Ми принесли одноразові сигарети, познайомилися з Тарасом та його громадською організацією. Вважаємо що людям це не потрібно, але зараз це важливо для корисних речей. Я не палю. І це дивно коли я збираю, люди не розуміють для чого, але я показую і люди більше долучаються.

Розробники польового зарядного пристрою створили існуючу модель не з першої спроби. Розповідають, що доводилося під час роботи вносити корективи та виправляти помилки.

Іван Чекало, волонтер ГО «Ми:КОЛО»

Прислушивались к ребятам, к своим рукам прислушивались, чтоб это было удобно и быстро производить, чтоб это было быстро и надежно. Он состоит из аккумуляторов таких одноразовых сигарет. Они разбираются и имеют такие аккумуляторы.

Елементи живлення з’єднують між собою та поміщають у спеціальні туби – залишки після виробництва перископів, які теж виготовляють для фронту.

Іван Чекало, волонтер ГО «Ми:КОЛО»

Вот таких пять «куколок», в каждой по 5 аккумуляторов, в итоге получается в каждой банке 25 таких батареечек.

Громадська організація «Ми:КОЛО» була створена ще в 2014 році і на сьогодні налічує близько 60 чоловік. Починали з окопних свічок та шанцевого інструменту, потім до цього додалися маскувальні сітки. Зараз надають допомогу бійцям приблизно 10 підрозділів та мають власне виробництво.

Тарас Мозговий, голова ГО «Ми: Коло»

То і павербанки, і отакі чохли на автомати, і такі цукерочки, що полетять з неба. Переробляємо тубус від гранати М-67 і тепер це павербанк. Виставили на аукціон, зібрали трохи грошей – таким чином ми працюємо.

Волонтерка Наталя Понятовська перетворила свою майстерню з пошиття одягу на цех з виробництва екіпірування для військових.

Наталя Понятовська, власниця швейного цеху

Когда началась война, друзья знали, что я шью, и так как не было на тот момент екипа и плитоносок, просили хоть что-нибудь сделать, хоть что-нибудь. И с этого все началось.

Зараз виробництво розширилося. Тут відшивають все – від термоодягу для бійців до ексклюзивних чохлів для спецтехніки. 

Наталя Понятовська, власниця швейного цеху

Рюкзак для старлинка. Сюда монтируется стралинк, сюда модем, сюда вставляется нога. Задача стояла сделать рюкзак, в котором спасать станлинк, если все очень плохо. И рюкзак исключительно под старлинк, только он сюда кладется, больше ничего. Это спасается оборудование.

Ще один унікальний виріб – спеціальний рюкзак для міцної зарядної станції, незамінної на передовій. Саме така техніка одного разу врятувала життя цілому військовому підрозділу.

Наталя Понятовська, власниця швейного цеху

Задача была такая: бойцы, которые вышли далеко, где нет связи, где нет ничего и им нужна зарядка. И они не могут носить с собой маленькие зарядки, но должны обладать каким-то видом связи. Этот рюкзак спас жизни 29 человек, когда они выходили из окружения в течении двух недель, то есть они могли связаться, их выводили потихоньку.

Є тут і корисні речі для бойових медиків – рюкзаки, пошиті з урахуванням індивідуальних потреб, та надлегкі ноші для поранених.

Наталя Понятовська, власниця швейного цеху

Это медицинский рюкзак. Здесь огромный карман, тут крепеж для пояса, удобные лямки. Здесь был карман, но медики попросили сделать такие штуки – для турникетов или еще чего-то. Тут сумки на липучках, их можно трансформировать как угодно. Военные медики говорят, что очень удобная штука. Это то, с чего мы начинали, носилки мягкие тактические, весят они 470 грамм, у нас их инструкторы тактмеда просят.

У спецзасобах для військових, які виготовляють у Харкові, є потреба на всіх напрямках фронту. І попри постійну нестачу грошей про припинення волонтерської діяльності тут не йдеться – кажуть, працюватимуть до Перемоги.

Від окопних свічок до медичних рюкзаків: як харківські волонтери закривають потреби фронту 31

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше