«Знищили навіть равликів»: чи вдасться відродити унікальний бізнес, що загинув у полум’ї війни

Автор Галина Шподарева

Через російську навалу приватний підприємець Петро Дрогальчук втратив своє унікальне виробництво. Тепер воно виглядає ось так – понівечене обладнання, зруйновані стіни та уламки від російських градів та ракет, що валяються просто під ногами. 

Петро Дрогальчук, приватний підприємець

Техніка та обладнання майже все згоріло. Це десь близько 5 мільйонів гривень. Зробили тільки лабораторію за євростандартами. Зараз в обласних лікарнях не такий порядок, як у мене там був… все в плиточці, натяжні стелі, теплі підлоги.

Косметика на основі равликового продукту – дуже якісного муцину – вже пройшла міжнародну сертифікацію, каже Петро Дрогальчук. На неї чекали в Бельгії та Нідерландах і підприємець мав надію, що незабаром почне отримувати прибуток від бізнесу, та сталося не так, як гадалося. Росіяни зруйнували усі сподівання. 

«Знищили навіть равликів»: чи вдасться відродити унікальний бізнес, що загинув у полум’ї війни 5

Петро Дрогальчук, приватний підприємець

Бігав як бобік під обстрілами. Зайду на ферму годувати… ми ж займалися повністю репродукцією, косметикою, всім. Ми зайнялись весною репродукцією малька – равлика вирощували. Піду увечері годувати – обстріл. Вибіг, подивився – треба тікати. Додому приїхав. В погребі посидів. Закінчився обстріл – поїхав туди. Попрацював – і знов таке ж…

Петру все доводилося робити самому, майже всі працівники ферми на той час з села вже поїхали. Якомога далі від постійних обстрілів Петро вивіз і власну родину, та все ж знаходив час і для того, аби разом з односельцями допомагати нашим бійцям – поблизу села тоді проходила лінія оборони. Волонтери готували гарячу їжу, возили чай та каву, робили усе, щоб полегшити життя українських захисників.

«Знищили навіть равликів»: чи вдасться відродити унікальний бізнес, що загинув у полум’ї війни 7

Петро Дрогальчук, приватний підприємець

І жінки стояли. Нам було прикро, що дівчата 35-40 років стоять в амуніції, замерзлі. Запрошували додому, в теплі поспати, сказали – ми своїх не кидаємо, всі стояли. Ми допомагали чим могли. Доводилось і ранених вивозить… в мене була «Нивка», на ній возив.

А у липні клопоту в Петра поменшало – кількома ракетами рашисти позбавили підприємця добре збудованого бізнесу та надії на спокійне й заможне життя. 

«Знищили навіть равликів»: чи вдасться відродити унікальний бізнес, що загинув у полум’ї війни 9

Петро Дрогальчук, приватний підприємець

Я ж думав, у мене  буде забезпечена старість. Обманули вони мене, позбавили усього…

Разом із фермою згоріло кілька тонн равликового м’яса, панцири та коштовне імпортне обладнання. Втім, складати руки чоловік і не думає. Каже, майже 40 років тому він вже починав усе заново, коли з рідної землі його зігнала аварія на Чорнобильській АЕС. А тепер, запевняє Петро, і ця земля вже стала рідною, і технології збереглися, і досвід є, і розуміння, що та як робити також. Та й громада зацікавлена в тому, аби таких підприємств тут було багато, адже це й допомога місцевому бюджету, і робочі місця для односельців.

Людмила Коваль, староста Калиновецького  старостинського округу Золочівської громади

Десь чоловік 8 було, так. Тут вони ж і мили ці равлики, він тут і платив їм… А тепер – ні равликів, ні роботи, нічого немає, і виробництва немає.

Тож, аби відновити равликову ферму, треба лише гроші. За підрахунками Петра Дрогальчука, це кругленька сума у 200-300 тисяч доларів. Та охочі вкластися у такий бізнес вже є, визнає підприємець. Тож, треба лише одне – вгамувати осатанілих сусідів. 

Петро Дрогальчук, приватний підприємець

Якщо буде на все воля Божа, якщо наші сусіди, ось вони за кордоном, перестануть нас тероризувати, будемо відновлюватися.

«Знищили навіть равликів»: чи вдасться відродити унікальний бізнес, що загинув у полум’ї війни 15

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше