Подразнення шкіри на обличчі: причини та способи лікування®

Автор Галина Шподарева

Чутлива шкіра особливо схильна до різних ушкоджень. Вони призводять до порушення природного захисного бар’єру та появи подразнень. Така проблема супроводжується свербінням, почервонінням ділянок шкіри, а також лущенням. Дерма з такими проблемами потребує спеціального догляду — звичайних засобів для цього недостатньо. Косметика Крістина ізраїльського виробництва спеціалізується на вирішенні проблем подразненої шкіри.

Подразнення шкіри на обличчі: причини та способи лікування® 1

Звідки беруться подразнення на шкірі?

Захисний бар’єр шкірних покривів складається переважно з нормального мікробіома шкіри та особливих ліпідів, що виробляються у дермі. Деякі агресивні чинники довкілля можуть спровокувати порушення цього бар’єру, через що шкіра пошкоджується під дією найчастіше цих чинників. Таких причин може бути кілька:

  • надто ретельне очищення або неправильний вибір догляду. Очищення має бути м’яким, спрямованим лише на порятунок від залишків декоративної косметики та пилу. Агресивні засоби також змивають і захисний ліпідний шар, тим самим роблячи епідерміс вразливим;
  • постійний стрес чи безсоння. Кортизол — гормон стресу — працює на підтримку роботи організму в “екстреному” режимі та при недоліках енергії. У разі порушується, зокрема і функція вироблення ліпідів шкіри, і навіть її оновлення;
  • вільні радикали це ще один фактор агресії. Під їх дією порушується обмін речовин у клітинах дерми, уповільнюється регенерація шкірних покривів, що робить їх чутливими до найменших ушкоджень;
  • екологічні та кліматичні фактори. Забруднення повітря, підвищений вміст алергенів у ньому, екстремальні перепади температури — все це теж не найкраще позначається на стані шкірних покривів, через що і з’являються подразнення.

Шкіра може бути схильною до подразнення, у тому числі й генетично — такі випадки називаються атопічним дерматитом і потребують постійної уваги до правильного догляду.

Подразнення шкіри на обличчі: причини та способи лікування® 3

Як заспокоїти подразнену шкіру?

Як і у випадку з алергіями, перше, що потрібно зробити при появі сверблячки, почервоніння чи лущення на обличчі — знайти агресивний фактор і зупинити контакт із ним. Також корисно буде внести корективи в режим харчування, прибравши з нього шкідливі продукти (якщо ви алергік, то також треба виключити алергенну їжу).

З косметичних засобів добре знімають подразнення креми з антиоксидантами — найчастіше у формулах використовуються вітаміни С, А та Е. З догляду потрібно прибрати косметику, яка може спричинити пошкодження шкірних покривів — скраби з великими абразивними частинками, сильні пілінги. Очищення краще проводити м’якими засобами з гіпоалергенними складовими, наприклад, пінками або гелями. Натуральні компоненти у таких формулах також сприятимуть заспокоєнню шкіри — у магазині IDN Cosmetics є ізраїльська доглядова косметика, яка займається саме проблемами чутливої шкіри.

Головне у догляді таких шкірних покривів — м’який догляд і уважне ставлення до стану шкіри. Використовуйте щадні гіпоалергенні формули, креми з речовинами, що відновлюють ліпідний бар’єр, а також відкоригуйте свій спосіб життя, щоб зменшити можливість контакту з агресивними факторами середовища.

Також дуже важливо відрізняти прояви підвищеної чутливості шкіри від симптомів масштабніших захворювань. Якщо на тлі почервоніння та сверблячки з’явилися скарги на самопочуття, потрібно дослідити проблему комплексно і звернутися для цього до лікаря. Добрий терапевт вчасно виявить захворювання та призначить лікування, під час якого подранення можуть зникнути.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше