Бундесліга 2021/22: ювілей «Баварії»®

Автор Галина Шподарева

59-й чемпіонат Німеччини, що завершився в травні, не приніс якихось гучних сенсацій. Срібну салатницю десятий раз поспіль виграла мюнхенська «Баварія». Востаннє Бундесліга бачила іншого переможця далекого 2012 року, коли найкращою командою сезону стала дортмундська «Боруссія» Юргена Клоппа. У суперечці бомбардирів найсильнішим також виявився представник «Баварії» Роберт Левандовський, який відзначився у воротах суперників 32 рази.

За підсумками сезону право представляти Німеччину в наступній Лізі чемпіонів також заслужили:

  • «Боруссія» (Д.);
  • «Баєр 04»;
  • «РБ Лейпциг»;
  • «Айнтрахт».

«Айнтрахт», хоч і посів лише 11-те місце у турнірній таблиці, отримав свою путівку за перемогу у Лізі Європи. Востаннє франкфуртці досягали такого успіху у 1980 році, коли вигравали Кубок УЄФА. У другому за статусом турнірі єврокубків виступатимуть «Фрайбург» та «Уніон Берлін», у Лізі конференцій — «Кельн».

До Другої Бундесліги вирушили «Гройтер Фюрт» та «Армінія». Місця цих команд в еліті займуть «Шальке 04» та «Вердер», яким знадобився лише сезон, щоб повернутись після торішнього вильоту. Ще одна путівка до вищого дивізіону розігрувалась у стикових матчах. У протистоянні з «Гамбургом» «Герта» змогла відстояти своє право пограти з найкращими командами країни ще хоча б сезон.

Серія А: повернення «Мілана» на трон

Останнє чемпіонство нового тріумфатора італійської першості «Мілана» датоване 2011 роком. Після того настала затяжна ера «Ювентуса», яку лише минулого сезону зміг перервати «Інтер». «Нерадзуррі» і цьогоріч до останнього претендували на титул, але таки поступилися землякам двома очками. Третім став «Наполі», який довгий час очолював таблицю у першій частині чемпіонату. Туринський «Ювентус» другий розіграш поспіль не зміг як слід поборотися за скудетто, задовольнившись четвертим місцем та участю у наступній ЛЧ.

Минула Серія А запам’яталася численними змінами на капітанських містках команд. Одразу 12 клубів перед початком турніру здобули нового тренера. Серед них опинилися «Інтер», «Ювентус», «Лаціо», «Рома», «Наполі». Ще 11 тренерських відставок відбулися у ході змагання. Серед фахівців, результати яких керівництво визнало незадовільними, опинився й українець Андрій Шевченко («Дженоа»).

Окрім першої четвірки клубів, Серію А у нових єврокубках представлять «Рома», «Лаціо» (ЛЕ) та «Фіорентина» (ЛК). «Аталанта» Руслана Малиновського вперше за останні кілька років не зуміла пробитися на міжнародну арену. Еліту за підсумками сезону залишили «Кальярі», «Венеція» та «Дженоа». На зміну їм прийдуть «Лечче», «Монца» та «Кремонезе». Останні дві команди зіграють у найвищому італійському дивізіоні вперше у своїй історії.

Автор sport.ua: Сергій Циба

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше