ПВК «Редан»: чи керує кремль масовими бійками у Харкові?

Автор Марина Ніколаєва

Напередодні у Харкові правоохоронці затримали 257 учасників флешмобу у центрі Харкова. На площі Конституції підлітки та повнолітні дівчата та юнаки намагалися влаштувати масову бійку. 

Таким самим бійкам поліція запобігла у Києві, Львові, Івано-Франківську тощо.

Ці події, можливо, б не викликали такого резонансу у суспільстві, якби не стурбованість поліції. Правоохоронці заявили: ці флешмоби інспіровані кремлем. 

«Російські вбивці і мародери запустили флешмоб для підлітків, результатом якого повинна була стати масова бійка. Поліція оперативно затримала усіх юнаків, які включилися в цю небезпечну гру.  Зараз поліція запрошує батьків, з ними зустрічатимуться ювенальні поліцейські і проводитимуть профілактичні бесіди.

Я звертаюся до всіх  дорослих. Будьте уважними з вашими дітьми, підтримуйте з ними постійний зв’язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло», — повідомив начальник харківської поліції Володимир Тимошко. 

Така заява пов’язана з тим, що, за даними правоохоронців, ініціаторами масової бійки були прихильники російської субкультури ПВК «Редан», яка проникла в Україну через соцмережі та стала вірусно розповсюджуватися серед молоді. 

Російські учасники руху ПВК «Редан» – молоді люди та підлітки, які називають себе неформалами й носять футболки з зображенням павуків і цифру 4. 

ПВК «Редан»: чи керує кремль масовими бійками у Харкові? 7

Появу субкультури пов’язують з японським аніме-серіалом «Hunter x Hunter», у якому є бандитське угрупування під назвою «Геней Рьодан», символом якого був павук і цифра 4. Також «редани» можуть носити картаті штани, надають перевагу чорному одягу. Абревіатуру ПВК (приватна військова компанія) називають жартом, а головною розвагою вважають масові бійки у ТРЦ.

Вони виступають проти уродженців Кавказу, мігрантів, а головне – проти футбольних фанів. 

Номінально рух не керується спецслужбами кремля, але є велике «але». 

Фактично, у російському уряді фактично дали карт-бланш «Редану». При тому, що там давно борються з більш мирними прихильниками аніме. Окремі книги та фільми забороняють через суд. Наприклад, популярні аніме, як «Зошит смерті» та «Токійський гуль», у росії заборонені з 2021 року.  

Що стосується ПВК «Редан», російська чиновниця та пропагандистка Єкатерина Мізуліна, яка керує Лігою безпечного інтернету, не підтримала заборону руху. Вона публічно нівелювала їхній вплив на суспільство, заявив, що то просто любителі кіберспорту та аніме посварилися з футбольними фанами. Й боротися з ними потрібно не заборонами. Така досить м’яка позиція викликала здивування навіть в рунеті, який строго цензурується через навіть примарну критику режиму. Олексій JesusAVGN Губанов – один з найпопулярніших російськомовних стримерів на Твічі – висміяв позицію Мізуліной. 

Тому відповідь  приходить сама собою – рух ПВК «Редан» вигідний та інспірований кремлем. Й абревіатура ПВК «Редан», схожа на ПВК «Вагнер», не з’явилася просто зі стелі.

Адже у кремлі з самого початку режиму путіна переймаються підготовкою та зомбуванням дітей та підлітків. Рух «Наші» та «Юнармія», які офіційно підтримуються та фінансуються москвою, привабливі лише для зовсім прямолінійних прихильників режиму. Вони втрачають свою популярність. 

ПВК «Редан»: чи керує кремль масовими бійками у Харкові? 9

Як ПВК «Вагнер» для тих, кому не до вподоби служба в офіційних військах мо рф, так й ПВК «Редан» для тих, хто вважає себе неформалами та бунтарями. Але той факт, наскільки масштабно та вірусно розповсюджується рух через соцмережі, викликає питання, чи дійсно він самостійний, чи присутнє фінансування та керування російських спецслужб. 

Адже вперше в москві «редановці» заявили про себе 22 лютого, тобто лише тиждень тому. Тридцять осіб спробували влаштувати бійку в авіапарку.  Потім були сутички в Санкт-Петербурзі, Курську, Новосибірську та Казані. В Україні вже через тиждень в половині обласних центрів зібралися сотні «редановців».

Поки їх ціль – це бійки. Але вони досить слухняні до своїх невідомих їм самим кураторів та готові до злочинів. Далі можуть бути інші накази. А мережа продовжує зростати. Тому побоювання поліції щодо появи ЧВК «Редан» в Україні обґрунтовані.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше