ISW назвав головний фактор, що обмежив наступ ЗСУ після звільнення Херсона

Україна все ще може почати давно запланований контрнаступ цієї зими, вважають аналітики.

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що затримки з поставками Україні західних зразків далекобійних РСЗВ, передових ППО і танків були головним чинником того, що Україна втратила час для початку великого контрнаступу і не змогла перехопити ініціативу на полі бою, пише УНІАН.

Як йдеться у звіті Інституту, Захід, який зобов’язався підтримувати Україну зброєю, не врахував передбачувану вимогу перевести ЗСУ з радянських систем на західні.

Відзначається, що після 11 листопада, коли був звільнений Херсон, українські військові не зуміли піти в новий наступ, що перетворило війну в позиційні бої на користь росіянам.

Якби ЗСУ почали переводити на західні зразки техніки влітку 2022 року, Україна використала б “вікно можливостей” і перехопила ініціативу виснаженої російської армії.

Обережність українського командування після звільнення Херсона, вважають експерти, продиктована відсутністю гарантій з боку Заходу щодо заміни знищеної і пошкодженої в боях техніки. Тому бої на півдні після звільнення правого берега Херсонської області в середині листопада не розширилися в новий контрнаступ.

Росіяни цим скористалися, оголосивши в країні мобілізацію і почавши підготовку нового “гарматного м’яса”, що вилилося у відновлення штурмів в Донецькій області, націлених, перш за все, на відволікання ЗСУ на підготовці до контрнаступу.

Якби західні лідери почали ставити умови для використання Україною західних танків у червні 2022 року, коли з’явилися перші явні ознаки того, що західні танки будуть потрібні, українські сили змогли б почати їх використовувати в листопаді або грудні.

Україна все ще може почати давно запланований контрнаступ цієї зими, що дещо пом’якшить наслідки повільної реакції Заходу з наданням необхідної допомоги. Разом з тим, затримка також дозволила Росії створити умови для власного наступу.

Похожие новости

На Харківщині затримали чоловіка, який намагався заробити на торгівлі боєприпасами

Киянину, який налагодив постачання до Харкова вогнепальної зброї, загрожує 7 років тюрми

Чоловіку, який погрожував харківським копам гранатою, повідомили про підозру

Ми використовуємо cookies! Читати більше