Колишньому заступнику мера Куп’янська, який перейшов на бік окупантів, заочно оголосили підозру в держзраді

Автор Галина Шподарева

Служба безпеки зібрала докази державної зради та колабораційної діяльності з боку колишнього заступника Куп’янського міського голови, який до того ж був діючим депутатом міської ради від забороненої нині партії «ОПЗЖ».

Про це повідомив речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, від початку повномасштабного вторгнення та окупації російськими військами Куп’янського району 50-річний посадовець перейшов на бік ворога і отримав фейкову посаду у незаконних органах окупаційної влади.

У червні 2022 року він добровільно уклав трудовий договір з гауляйтером Харківської області від держави-агресора і став виконуючим обов’язки помічника заступника голови так званої «военно-гражданской администрации Купянского района».

Окупанти довірили зраднику займатися питаннями критичної інфраструктури на захопленій території, організовувати роботу місцевих комунальних підприємств.

Крім цього, рашисти призначили його керівником штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до опалювального періоду. У цих питаннях його фейкова юрисдикція розповсюджувалася на усі тимчасово окуповані території Харківської області.

Слідчі встановили, що своїми протиправними діями зловмисник сприяв становленню і зміцненню незаконної влади на окупованій території України, допомагаючи ворогу побудувати владну вертикаль та переконати місцеве населення співпрацювати з рашистами.

Напередодні деокупації зрадник разом з російськими військами втік з Куп’янська і наразі переховується на непідконтрольній території України.

На підставі зібраних співробітниками Служби безпеки доказів зраднику заочно повідомлено про підозру за двома статтями кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

За такі злочини зраднику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Тривають комплексні заходи для встановлення місця його перебування та притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше