Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині

Автор Геннадій Семенов

Селище Прудянка на Харківщині вважається одним з найбільш зруйнованих населених пунктів Дергачівської громади. Раніше село відвідували тільки виїзні лікарі, а зараз тут відкрилася пересувна амбулаторія. Катерина Вікторівна про прийом лікаря дізналася випадково. Каже, спочатку прийшла сама, потім приведе чоловіка. Подружжя живе зараз у флігелі, куди їх пустила сусідка. Будинок літньої пари зруйнований.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 5

Катерина Поваляєва

У нас був здоровий 2-поверховий будинок. Жив син з трьома дітьми. Зараз немає нічого. І от я їду зараз в аптеку в Слатиному та зустріла сусідку. Вона каже – піди, там амбулаторія працює. Я так зраділа, приїхала, а тут Свєточка, наша медсестра. І ви подивіться, скільки мені інгаляторів дали, я астматик вже років 10. І тиск в мене сильний. Я так вдячна, ви не уявляєте. Я отримую 2,5 тисячі пенсії. І це така допомога мені. Дякую велике.

В пересувній амбулаторії є все, що може знадобитися сімейному лікарю. Якщо пацієнту потрібний вже вузький спеціаліст – випишуть направлення.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 7

Олексій Місечко, лікар загальної практики сімейної медицини

Шо тут у нас є… Тут є я та медсестра. Ліки нам видали, яких люди давно не бачили. Роздаємо гуманітарну допомогу, у нас є глюкометр. Це прилад – пульсоксиметр, тонометр, температуру міряє. Все шо хочеш робе.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 9

Зінаїда повернулася додому із сином, який страждає на серйозне захворювання. Принесла до лікаря усі довідки від спеціалістів, в яких побували за півтора року.

Зінаїда Назарина

У меня сын инвалид, эпилептик, принесла выписки. Нам лекарства дали. Очень довольны, станем на учет к этому врачу. Мы беженцы были, были в Бермінводах, там приезжали врачи. Мы там наблюдались. А теперь мы дома и на учет станем к этому врачу, очень довольны.

Віктор Кущенко з рідного села не виїжджав. Згадує, як вулицями роз’їжджали російські танки, як з сусідом намагалися загасити пожежі, поки вогонь не розгорівся, та як його самого витягували з-під завалів будинку після влучання снаряда. Тоді чоловік отримав травму хребта, але впевнений, що до лікарів йому не треба.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 11

Віктор Кущенко

А, тут шурупів мені накрутили по хребту. Накрутили мені, треба було через місяць прийти – не прийшов. Через три – не прийшов, сказав, нічого мені там робить, в мене робота вдома. Трактор пригнав, вожу гуманітарку. Палети розвозив, орав огороди навіть там де заміновано.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 13

Місцева амбулаторія зруйнована вщент, немає жодного кабінету, де б лікар міг приймати пацієнтів. Тож така пересувна амбулаторія має закрити основні потреби жителів.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 15

Вікторія Колдуненко, заст. начальника Дергачівської МВА

Амбулаторія ця була маже нова, обслуговувала 3 тис. населення, працювали два лікарі, медсестри були. Зруйнована з початку війни, зруйноване обладнання, працювати було неможливо та й не було для кого. Тільки зараз повертаються люди, бо частково дають електроенергію сюди.  

Ми по можливості вивезли звідси документацію і обладнання, яке вціліло, а так тут майже нічого було рятувати. Її можна відновити, і ми це будемо робити, але навесні.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 17

Всі адміністративні будівлі та медзаклади на території Прудянського старостинського округу зруйновані.

Вячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА

У людей немає можливості пройти медичне обслуговування, люди повертаються, це люди поважного віку. Планову відбудову тут проводити поки неможливо, цього старостинського округу. В населений пункт повернулося близько 300 людей, працює тут місцевий старостат, людей забезпечуємо їжею, будматеріалами, ремонтуємо дахи. Буржуйки, генератори – готуємося до зими.

Енергетики продовжують відновлювати електропостачання у селищі. Довелося повністю замінити одну підстанцію, ще на двох встановили нові трансформатори замість пошкоджених.

Консультація лікаря та безплатні ліки: як працюють мобільні амбулаторії на Харківщині 19

Олексій

Ті люди, які не мають в своїх домівках світла, вони можуть тут скористатися, енергетики встановили розетки 220 Вт. І люди можуть тут заряджати свою техніку – телефони, ноутбуки, зарядні пристрої типу екофлоу. Це тимчасовий захід до повного відновлення світла у домоволодіннях.

За даними «Харківобленерго», у Прудянці відновлено вже понад 80% електромережі, відновлювальні роботи вийшли на завершальний етап.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше