Лікар-волонтер з Франції, що працював на Харківщині, хоче набрати команду та повернутися

Автор Галина Шподарева

Жительці Циркунів Катерині Михайлівні вже за сімдесят. Пенсіонерка не виїжджала з села ні на період окупації, ні потім. Скаржиться – дуже схудла. Втратила 15 кілограмів і тільки зараз потроху почала знову набирати вагу. Але з’явилися головний біль, стрибки тиску та безсоння.

Катерина Бурцева

У меня большое давление и спать не могу. Хотела, чтоб давление померяли и что-то успокоительное дали. Вот я и пришла. Если телевизор не включен, я вообще не сплю. Телевизор включу – посплю. А потом просыпаюсь. Позавчера не было света – я вообще не спала. Вечером выключили и утром включили – так я и не спала.

Це перший візит французьких лікарів у Циркунівську громаду і на них, як і на будь-яких медиків, місцеві жителі дуже чекали.

Лікар-волонтер з Франції, що працював на Харківщині, хоче набрати команду та повернутися 5

Ксенія Смірнова, волонтер     

Вони можуть на місці зробити УЗД, поміряти цукор, ще якісь дослідження зробити, щось порадити, надають безкоштовні ліки. Був виїзд до лежачих людей, вони не в змозі до нас прийти, лікарі до них з’їздили, зробили огляд, допомогли їм ліками і певними консультаціями.

В селі є лікар, який приймає в модульній амбулаторії. Але Сергій вирішив потрапити на консультацію ще й до іноземних фахівців.

Сергій Момот

Ну, думаю, может таблетки какие-то другие дадут, а то те пьешь-пьешь и бестолку. Может, еще что-нибудь, понимаете. Стресс этот, нервы сильные, была язва, гастрит, и осенью-весной постоянные обострения, и постоянно на таблетках, сколько ж можно уже.

Сучасна Циркунівська амбулаторія після влучання російської ракети влітку два роки тому вигоріла вщент – залишилися самі стіни.

Юлія Васильченко, директор Центру надання соціальних послуг Циркунівської ТГ

Вони дуже хочуть допомогти, це дуже гарний лікар. Він почав з того, що вони їздили адресно до людей маломобільних, якими опікується центр, надавали допомогу вдома, робили кардіограму, міряли тиск, робили призначення і надавали ліки за цим призначенням. До нас часто приїжджають лікарі, приїжджала мобільна бригада, яка робила флюорографію, вузькопрофільні лікарі, тому це постійна допомога.

Лікар-волонтер з Франції, що працював на Харківщині, хоче набрати команду та повернутися 11

Волонтер Джонатан з Франції у себе в Ліоні працює лікарем екстреної медичної допомоги. Чоловік ділиться своїми враженнями від першого візиту в Україну.

Джонатан Мельтцер, лікар-волонтер, Франція

Я бачив дуже багато літніх людей, які залишалися тут під час війни. Багато таких, хто не може самостійно пересуватися – лежачих. Ми були в них, вони мають багато захворювань, які загострилися через те, що лікарі довго не приїжджали в це село.

Після тритижневої роботи в Україні Джонатан планує за деякий час повернутися, але вже з командою лікарів.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше