Наступ рф на Харківщині: в ISW розкрили стратегічну мету окупантів

Автор Геннадій Семенов

Росія розпочала наступальні операції вздовж кордону у Харківській області, щоб привернути й закріпити українські сили на цій осі та уможливити своє просування в інші райони сходу України.

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), російські окупанти розпочали наступальну операцію вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області вранці 10 травня і досягли значних тактичних успіхів, пише УНІАН.

Загарбник, ймовірно, проводять початкову фазу наступальної операції на півночі Харківщини, яка має обмежені оперативні цілі, але спрямована на досягнення стратегічного ефекту – відволікання військових і техніки з інших критичних ділянок фронту на сході України. 

Наразі російські війська розпочали дві обмежені операції в цьому районі: одну на північ від Харкова в напрямку Липців, а іншу на північний схід від Харкова біля Вовчанська. 

Наступ рф на Харківщині: в ISW розкрили стратегічну мету окупантів 7

Міноборони України повідомило, що російські бронетанкові штурмові групи невстановленої чисельності спробували прорвати українську оборону під Вовчанськом.

Дані NASA Fire Information for Resource Management від 10 травня свідчать, що в населених пунктах Стрілеча, Красне, Пильна та Борисівка і поблизу них, ймовірно, велися запеклі бої. 

Агентство Reuters з посиланням на високопоставлене українське військове джерело заявило, що російські війська просунулися щонайменше на кілометр углиб біля Вовчанська. ISW не бачив достатніх доказів, щоб оцінити приблизний хід бойових дій у безпосередній близькості до цього району. 

Аналітики прогнозують, що російські війська, ймовірно, скористаються своїм тактичним плацдармом на півночі Харківської області найближчими днями для активізації наступальних операцій і проведення початкової фази наступальних дій, які, ймовірно, мають на меті відтіснити українські війська від кордону з Бєлгородською областю і просунутися так, щоб артилерією досягати до Харкова. 

Проте обмежені зусилля, які зараз застосовують російські сили, не свідчать про те, що вони проводять широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше