СБУ блокувала масштабну міжрегіональну «схему» втечі «ухилянтів» за кордон

Автор Геннадій Семенов

СБУ Харківської області в результаті багатоходової спецоперації викрили та блокували функціонування міжрегіональної схеми незаконного виїзду військовозобов’язаних за кордон.

Організатором схеми був 34-річний харків’янин, керівник одного з місцевих благодійних фондів, який залучив до протиправної діяльності членів військово-лікарських комісій та співробітників інших волонтерських структур з Харківської, Львівської, Одеської та Закарпатської областей, повідомив речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

СБУ блокувала масштабну міжрегіональну «схему» втечі «ухилянтів» за кордон 7

Ділки домовлялися про безпідставне внесення чоловіків до інформаційної системи «Шлях» в якості волонтерів місцевого благодійного фонду.

Це дозволяло ухилянтам безперешкодно виїхати за кордон як водії, які нібито здійснюють доставку гуманітарних вантажів для ЗСУ, і врешті-решт залишитися за кордоном. Така послуга коштувала втікачам 1,5 тис доларів.

За іншою «схемою», ділок надавав чоловікам фіктивні документи з місцевих ТЦК та СП, а саме довідки військово-лікарської комісії та про відстрочку від призову на військову службу.

СБУ блокувала масштабну міжрегіональну «схему» втечі «ухилянтів» за кордон 9

Це вже коштувало ухилянтам майже 4,5 тис. доларів США.

Оперативники СБУ провели близько 20 обшуків учасників протиправної схеми у Харківській, Львівській, Одеській та Закарпатській областях.

Вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з ознаками протиправної діяльності, чорнові записи, документацію благодійних фондів зі списками волонтерів, які не повернулися з-за кордону, грошові кошти у гривнях, доларах та євро на загальну суму близько 1,5 млн грн, повідомляє речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

СБУ блокувала масштабну міжрегіональну «схему» втечі «ухилянтів» за кордон 11

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до функціонування незаконної схеми виїзду військовозобов’язаних за кордон. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше