За Куп’янськом вразили масштабі руйнування: нацгвардійці згадують деокупацію Харківщини

Автор yelyzaveta

У вересні минулого року завдяки рішучості та сміливості наших воїнів вдалося звільнити майже всю Харківську область від окупантів. Вороги не очікували такого прориву і тікали, кидаючи свою зброю та техніку. Перший етап Харківської наступальної операції почався 6 вересня і тривав до 14 вересня 2022 року, а вже на початку жовтня Сили оборони України просунулись на відстань до 145 кілометрів, і визволили понад 500 населених пунктів. Нацгвардієць бригади «Спартан» на псевдо Ранок поділився своїми спогадами про ті події.

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

До війська я потрапив добровільно, 24 лютого прокинувся від того, що над моїм будинком пролітала ракета, через дві хвилини друга. Я знав, що буде війна, в мене вже був наготований рюкзак, підготовлена форма. Зранку я зібрався і намагався дістатися до Харкова. Вже після обіду, я був у військовій частині, отримав амуніцію, було багато людей і всі були налаштовані по-бойовому.

Гвардієць ділиться, що до повномасштабного вторгнення ніколи не тримав зброї в руках і мав купу причин не йти до війська, але розумів, що по іншому він не може, саме зараз він потрібен своїй країні.

За Куп’янськом вразили масштабі руйнування: нацгвардійці згадують деокупацію Харківщини 5

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

Те, що ми будемо звільняти нашу територію в мене не було сумнівів жодної хвилини, це було лише питання часу, я знав, що нам відступати нікуди та відступати ми не будимо. На той час вже було зрозуміло з Балаклеєю, Ізюмом, тоді настала черга Куп’янську і були сподівання, що це вже буде безповоротний відступ противника, а ми будемо звільняти захоплені території.

Підрозділ Ранка висунувся на Куп’янськ, де займав свої перші позиції в напрямку ворога. Виконували завдання зі стримування противника, виявлення диверсійно-розвідувальних груп, перевіряли будинки, підвали.

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

Вразило за Куп’янськом, ми вже побачили в масштабі руйнування, понівечені будинки, багато було трупів росіян, вони лежали просто на розбитих позиціях, посеред дороги, в калюжах та багнюці й сморід, страшний сморід був всю дорогу.

Контрнаступ був блискавичний, майже кожного дня гвардійці просувались вперед, звільняючі один населений пункт за іншим.

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

Куп’янськ, Куп’янськ-Вузловий, Ківшарівка, Благодатівка, Новоосинове і по цьому маршруту тоді ми добралися до Богуславки, заходили на Стельмахівку. Там були бої, ми відсікали контрнаступ ворога, вони намагалися повернути позиції. Ворог використовував усі наявні сили: танкові обстріли, нальоти авіації, артилерія. Це вже було таке випробування на міцність. Потім вже з Богуславки, це був Сватівський напрямок, ми тримали оборону в селищі Новоселівка, воно було зруйновано вщент. Коли ми заходили, там ще окремі будинки стояли, вийшовши через дві доби, це був вже зовсім інший пейзаж, все змінювалось не по днях, а по годинах.

За Куп’янськом вразили масштабі руйнування: нацгвардійці згадують деокупацію Харківщини 7

Нацгвардієць Ранок ділиться, найбільше підтримувало, коли вони бачили людей, яких звільнили з-під окупації, їхні усміхнені і привітні обличчя, по яким було видно, що вони чекали їх.

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

Дуже багато людей, які зустрічали нас зі сльозами на очах, нам несли все, у кого, що було, цікавилися як у нас справи, дякували, люди з нами фотографувалися, це було дуже приємно.

Боєць зізнається, мотивує його лише одне, звільнення усієї території нашої Батьківщини, що ми на своїй землі і боремось за нашу волю.

Ранок, нацгвардієць бригади «Спартан»

Я українець, це моя земля, іншої мотивації нема. Це мій дім, нація – то моя родина, Україна мені мати, у мене не було вибору, я знав, що я піду та стану на захист своєї країни.

Джерело: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України.

За Куп’янськом вразили масштабі руйнування: нацгвардійці згадують деокупацію Харківщини 13

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше