Навіть якщо Путін оголосить капітуляцію, санкції проти РФ скасувати вже неможливо, – експерт

Автор Марина Ніколаєва

Зараз місце Росії на енергетичному ринку активно займають інші країни.

Санкції, введені проти Росії на тлі повномасштабного військового вторгнення РФ на територію незалежної України не будуть скасовані навіть у разі повної капітуляції Путіна.

Про це в інтерв’ю Радіо НВ заявив підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар.

“Російська економіка перебуває під впливом санкцій, які проявляться не зараз. Не варто думати, що Путін оголосить капітуляцію або мир, і санкції буде легко прибрати. Багато санкцій дуже довгострокові, на ціле покоління, їх просто так зняти неможливо”, – зазначив експерт.

Пекар також підкреслив, що місце Росії на енергетичному ринку активно посідають інші країни. 

“Є ще такий момент, як відхід Росії з великих ринків нафти та газу, і є дуже багато країн, які радісно туди заходять і вже ніколи це місце Росії не віддадуть. Не зможе Росія прийти та сказати: ми закінчили війну, віддайте нашу частину ринку, яку ви зайняли, поки нас не було”, – заявив Пекар.

Експерт також підкреслив, що відмова від російської нафти відріже РФ дорогу назад.

“Я вже не кажу про те, що нафта є однією з важливих причин цієї війни, саме нафта накачала грошима російський авторитаризм… Нафта постійно виробляє авторитаризм, авторитаризм виробляє війну. Викопне паливо призводить до екологічних криз і можливих змін клімату. Тобто все це: нафта, російське вторгнення, зміна клімату — частини одного великого процесу. І світ, відмовляючись від викопного палива, бореться з цими наслідками комплексно, очевидно, дороги назад не буде”, – зазначив експерт.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше