Де зберігати криптовалюту: порівняння гарячих та холодних гаманців ®

Автор Галина Шподарева

Інвестування в криптовалюту користується великою популярністю. З кожним днем ​​такий тип вкладень обирають дедалі більше інвесторів, які хочуть захистити свої кошти від централізованих систем. При цьому для успішності інвестицій варто пам’ятати не тільки курс біткоїна (про це можна дізнатися на платформі Binance), але й подбати про збереження цифрових активів. Для таких цілей використовуються криптовалютні гаманці.

Криптовалютний гаманець некастодіальний — це спеціальний інструмент для зберігання цифрових засобів, який відрізняється високою надійністю. Доступ до сид-фрази та ключа є тільки у власника. Гаманець може бути гарячим та холодним. Про відмінності ми розповімо в нашому огляді.

Особливості та переваги гарячих гаманців

Головною особливістю Hot Wallet або гарячого гаманця є необхідність постійного підключення до мережі. Такий підхід забезпечує легкий доступ до активів, але знижує безпеку. Гарячі криптогаманці прийнято розподіляти на два типи:

  • програмні — встановлюються на ПК, ноутбук чи смартфон;
  • браузерні — розроблені у вигляді сайту, на який можна зайти з будь-якого гаджета за умови підключення до мережі.

Серед переваг Hot Wallet зазначають:

  • забезпечує постійний доступ до криптовалюти та операцій із цифровими активами;
  • безкоштовний для завантаження та використання;
  • може підключатися до програм децентралізованих бірж;
  • простий у налаштуванні та експлуатації.

Головний мінус — менша надійність у порівнянні з холодними криптогаманцями. Це можуть бути як онлайн-атаки, так і різні схеми виманювання ключа в користувача. Однак дотримуючись правил безпеки, ви зможете зберегти свої активи в цілості та безпеці.

Особливості та переваги холодних криптогаманців

Cold Storage, або холодний криптогаманець дає змогу зберігати криптовалюту офлайн. Він поділяється на три типи:

  • програмний — ключі для такого гаманця тримаються на пристрої, який не має постійного інтернет-підключення;
  • апаратний — схожий на звичайний флеш-накопичувач, що використовується для зберігання ключів, і підключається до ПК або ноутбука за допомогою USB;
  • паперовий — роздрукований на папері QR-код, перехід за яким спрямує на сайт із цифровими активами.

До переваг холодних криптогаманців уналежнюють максимальний рівень захисту. Це забезпечується за рахунок офлайн-зберігання крипти. Такий гаманець практично неможливо зламати за відсутності доступу до фізичного носія та приватного ключа. Однак цей тип сховища буде незручним за необхідності здійснення частих транзакцій. Він також складний у використанні для користувачів-початківців і може коштувати доволі дорого.

Який гаманець вибрати?

Під час вибору між холодним та гарячим криптогаманцем варто орієнтуватися на особливості використання цифрових валют. Якщо збираєтеся здійснювати багато транзакцій із купівлею та продажем активів, оптимальним варіантом буде використання Hot Wallet.

У разі довгострокового інвестування та зберігання великих сум бажано вибирати Cold Storage, оскільки він зводить ризик крадіжки практично до нуля. Також ви можете використовувати обидва варіанти, де гарячий гаманець буде задіяний для зберігання активів для трейдингу, а холодний — для тривалого інвестування в крипту.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше