Яку духовку вибрати: електричну чи газову?®

Автор Галина Шподарева

Вбудовані духовки – невід’ємна складова, без якої не може обійтися жодна сучасна кухня, адже вони мають широкий функціонал та органічно вписуються в інтер’єр.

Їх модельний ряд такий різноманітний, що дуже важко серед незліченної кількості духових шаф знайти свою ідеальну: електричну духовку чи газову, з піролітичною, каталітичною або гідролітичною системою очищення, обрати свій найбільш підходящий функціонал та режими роботи. Розібратися в усіх цих запитаннях допоможе наша стаття.

 

 Яка духова шафа краще прогрівається?

 

Для приготування ідеальних страв важливу роль відіграє функція рівномірного прогрівання, яку у духовці виконує конвектор. Це вентилятор, який циркулює потік повітря всередині духової камери, тим самим створюючи рівномірне прогрівання страви залежно від обраного режиму приготування. Завдяки конвекції їжа виходить соковитою та має смачну скоринку.

Майже всі сучасні електричні духовки мають таку функцію, але, щоб не виникало казусів, перед покупкою духової шафи краще уточнити, чи має вона конвектор. Газові духовки з конвекцією – справжня рідкість, оскільки прогрів у таких агрегатах відбувається природнім шляхом.  

 Яка духовка більш економна?

Перед вибором духовки варто звернути увагу, що рівень енергоспоживання напряму залежить від об’єму внутрішньої камери. Як правило, класична духовка стандартного розміру споживає від 2,5 до 4 кВт.

Отже, розглядаючи численні характеристики духових шкафів, зверніть увагу на клас енергоспоживання агрегата:

  • Клас С – найенергозатратніший. Рекомендуємо купувати такий пристрій тільки у тому випадку, якщо ви плануєте його використовувати дуже рідко;
  • Клас В – середній рівень енергоспоживання;
  • Клас А – найекономічніший. Зверніть увагу, чим більше плюсків біля «А» ви побачите в характеристиках до агрегата, тим економічнішою є дана модель. А+ знижує стандартне споживання електрики на 20-25%; А++ зменшує цей показник на 45-50%.

Для того, щоб розрахувати скільки електроенергії споживає духовка Gorenje класу А, варто звернути увагу на об’єм духової камери. Таким чином, 65-літрова електрична духовка витрачає приблизно 1кВт на годину, а от менш містка електро духовка gorenje – до 0,8 кВт.

Отже, якщо ви плануєте використовувати духовку тільки на свята, можете сміливо купувати агрегат класу В. Але якщо ви плануєте користуватись духовкою щоденно або хоча б у вихідні – вибирайте модель класу А та вище.

 

Можливості (функціонал) сучасних духових шаф

Якщо ви творча людина і полюбляєте «чаклувати» на кухні, ідеальний варіант – вбудована духовка gorenje з широким програмним функціоналом, який забезпечить різноманітні варіанти приготування м’яса, риби та мучної випічки, наявністю грилю та конвекції. Гриль ідеальний для приготування соковитих м’ясних страв з хрусткою скоринкою, які буквально тануть у роті.

Конвектор забезпечує рівномірне прогрівання страви за рахунок вентиляторів, які рівномірно розподіляють потоки теплого повітря всередині камери. Рекомендуємо використовувати такий режим для приготування страв з птиці.

Електричні печі можуть мати понад 10 програм приготування їжі, які значно скорочують час приготування. Газова духовка такого широкого функціоналу не матиме. Вона обмежуватиметься лише декількома режимами нагріву, електрозапалюванням, таймером, газ-контролем та інколи грилем.

Варто зазначити, що електрична духова шафа горенье перевершує газову можливістю одночасного приготування декількох страв.

Вибираючи духову шафу,  зверніть увагу на систему самоочищення. Залежно від типу нагрівання, різні моделі мають такі способи очищення:

  • Піролітичний – духова камера очищується шляхом спалювання забруднень на високих температурах (біля 5000С). Таким чином жир та дрібні залишки їжі згоряють і перетворюються на попіл;
  • Каталітичний – на внутрішні стінки духової камери встановлюються екрани зі спеціальним покриттям із шорсткої емалі, у порах якої містяться каталізатори, які при температурі у 2500С спалюють забруднення;
  • Гідролітичний – низькотемпературний режим. Полягає у тому, що на дно духовки встановлюється ємність з водою. Пар, який утворюється при температурі у 900С розм’якшує жирові забруднення на стінках камери. Після чого бруд легше видаляти. Але варто відмітити, що гідроліз необхідно проводити після кожного приготування їжі, інакше – бруд глибоко в’їсться в стінки і його буде важко видалити. Доведеться повторити процедуру гідролітичного очищення декілька разів.

 

 Системи безпеки

 

Безпечність – один з ключових аспектів, на який варто звернути увагу при виборі духової шафи. Купуйте техніку, дверцята якої не нагріваються для того, щоб мінімізувати випадки отримання опіків.

Наявність телескопічних напрямних також знизить імовірність отримання травм, оскільки вам не доведеться самостійно висувати деко – воно виїжджає під час відкривання дверцят, на кшталт висувної полиці.

Бренд Гореньє також передбачив спеціальні функції, які підвищують безпечність вбудовуваної духовки, такі як: автоматичне відключення, що не дає стравам згоріти (по закінченню часу приготування пристрій вимикається), а також захищає девайс від перегрівання та перепадів напруги.

У газовій техніці Gorenje передбачена функція газ-контролю (припиняється подача газу у випадку, коли раптово згасає полум’я).

Якщо у вас є маленькі діти, радимо звернути увагу на моделі з функцією блокування керування, у такий спосіб допитлива малеча не матиме змоги самостійно включити прилад.

У газових духовках таку функцію виконують втоплювані всередину перемикачі (щоб повернути їх у вихідне положення доведеться доволі-таки сильно на них натиснути).

Ще однією важливою функцією безпеки являється блокування дверцят – агрегат замикає дверцята до тих пір, поки страва готується або якщо у вас прилад з функцією піролітичної очистки.

Як газова, так і електрична духовка, мають свої достоїнства. Якщо вам хочеться заощадити – вибирайте перший варіант, якщо вас цікавлять наявність великої кількості режимів духовки Gorenje і комфортне використання – обирайте електрику.

Щоб духова шафа ідеально вписалась в інтер’єр вашої кухні, перед купівлею враховуйте її габарити:

  • вузькі (45 см) – ідеальний варіант для маленьких кухонь та сімей з двох осіб;
  • низька з функцією НВЧ (38-55 см) – прекрасний агрегат, який дозволяє зекономити місце на кухні завдяки наявності функціоналу мікрохвильової печі;
  • класичні (60 см) – найзатребуваніший варіант. Підходить для більшості кухонь та дає можливість приготувати страви на 3-5 осіб;
  • широка (90 см) – добре підійде для просторої кухні та сім’ї з понад 5 осіб;
  • висока (90 см) – має дві камери: повнорозмірної та меншої. Чудовий варіант для приготування різноманітних кулінарних шедеврів, якщо ваша кухня дозволяє вмонтувати такий прилад.

Зверніть увагу, що глибина духових шаф майже незмінна і в усіх варіантах вона становить приблизно 60 см.

Якщо у вас є маленькі діти – обов’язково купуйте пристрій з наявністю захисної функції, щоб допитлива малеча ненароком не ввімкнула прилад та не отримала опіків.

Об’єм духової камери, система очищення та інші додаткові функціональні можливості – опції, які залежать від ваших особистих потреб та бюджету на покупку.

Ціни

Ціна – один з найважливіших факторів при покупці кухонної помічниці.  Електричні або газові духові шафи, які мають однакові характеристики, функціонал та розміри можуть коштувати від декількох тисяч до декількох десятків тисяч гривень. І на якому саме варіанті зупинити свій вибір – кожен визначається сам для себе.

Головним чином на ціну духовки впливають такі складові:

  • Торгова марка. Якісним бюджетним варіантом є бренд Gorenje.
  • Різноманіття програм. Чим ширший функціонал, тим вищою є ціна агрегату. Якщо наявність великої кількості програм для вас неважлива, можна істотно заощадити, вибравши варіант з декількома основними програмами.
  • Додаткові можливості – наявність індикаторів, сенсорної панелі управління, вбудованого екрану, додаткова підсвітка – все це збільшує вартість духової шафи.

Отже, ми поділилися з вами інформацією, на що звернути увагу при виборі духовки. Далі вибір за вами. Радимо звернути увагу на прилади бренду Gorenje, адже вони порадують вас не тільки якістю служби, а й своєю ціною.

Приємного користування!

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше