Міфи про бактеріальний вагіноз і правда про них ®

Автор Галина Шподарева

Близько 80% жінок хоча б раз у житті стикалися з такою проблемою, як бактеріальний вагіноз. Це неприємне і загалом не невинне захворювання, якому надають належного значення. Навколо цієї проблеми існує безліч міфів, а в цій статті зібрано найпопулярніші з них.

Міф 1 — причиною вагінозу є лише ІПСШ

Називаючи вагіноз бактеріальним, лікар свідчить про природу захворювання. Раніше вважалося, що це викликає лише бактерія гарднерелла. Проте нещодавно вчені з’ясували, що хвороба виникає через зсув у балансі природної мікрофлори.

У вагінальній мікрофлорі є понад 200 видів мікроорганізмів, причому корисні лактобактерії переважають кількісно над патогенними, не даючи останнім розмножуватися і викликати запалення. Якщо лактобактерій стає менше, збільшується кількість патогенів і виникає бактеріальний вагіноз.

Захворювання виникає і з інших причин:

  • Надмірне та неправильне вживання антибіотиків.
  • Спринцювання.
  • Неправильна гігієна.
  • Прийом гормональних препаратів.
  • Часта зміна статевих партнерів.
  • Наслідки гінекологічних процедур, при яких проводилася санація піхви.

Міф 2 — хвороба протікає лише приховано

Лише у невеликої кількості жінок немає симптомів бактеріального вагінозу. Його може випадково виявити лікар на огляді. Однак в більшості випадків присутні характерні симптоми:

  • більш рясні виділення;
  • виділення можуть набувати жовтувато-сірого кольору;
  • виділення набувають специфічного неприємного запаху несвіжої риби.

Пізніше без лікування можуть додатись свербіж та печіння вульви, біль під час статевого акту.

Міф 3 — вагіноз не викликає жодних наслідків

Вагіноз бактеріальної природи у занедбаному стані може провокувати інші захворювання — ендометрит, оофорит, вульвовагініт, сальпінгоофорит, тобто запалення слизової матки, яєчників, піхви, придатків тощо. Це вже серйозні ускладнення, які потрібно лікувати.

Міф 4 — хвороба виникає лише за активного статевого життя

Жінки репродуктивного віку справді перебувають у зоні підвищеного ризику. Однак навіть у підлітків, які ще не живуть статевим життям,та у жінок у клімаксі буває це захворювання. Зазвичай воно пов’язане, в такому випадку, з порушенням гормонального фону, носінням тісної білизни із синтетики, а в період менопаузи — зі зміною кислотності піхви.

Міфи про бактеріальний вагіноз і правда про них ® 7

Міф 5 — бактеріальний вагіноз лікують антибіотиками

Антибіотики слід приймати лише за призначенням лікаря. Самостійно призначати їх собі не варто. Ці препарати вбивають як патогенну, і корисну мікрофлору, відповідно, її нормалізації не відбувається.

Обов’язково зверніться до гінеколога для встановлення причин хвороби. Наприклад, у Києві хороший лікар приймає у клініці MED CITY (Юридична інформація:ТОВ «МЕД СІТІ». Ліцензія на ведення медичної діяльності згідно рішення МОЗ №602 від 17.09.2015.). Тільки знаючи причину, можна підібрати ефективне лікування. Гінеколог може призначити гелі, свічки та інші місцеві препарати на відновлення нормальної мікрофлори. Також можливе призначення прийому пробіотиків.

Будьте уважні до свого здоров’я та не залишайте захворювання на самоплив — своєчасне лікування запобігає дискомфорту та серйозним ускладненням у майбутньому.

➖➖➖➖➖➖➖

*Самолікування може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше