Основні неполадки твердопаливних котлів ®

Автор Галина Шподарева

Твердопаливні котли, що опалюються за допомогою дров або вугілля, є популярним вибором для опалення багатьох домогосподарств. Проте, як і будь-яке опалювальне обладнання, вони можуть зіткнутися з рядом неполадок. Розглянемо основні проблеми, з якими можуть стикатися власники твердопаливних котлів та шляхи їх вирішення.

Проблеми з запуском котла

Однією з найпоширеніших причин невдачі при запуску твердопаливного котла є неправильне завантаження палива. Рекомендації включають перевірку і чищення всіх димоходів, а також регулярну перевірку і обслуговування механізмів закривання дверцят.

Основні неполадки твердопаливних котлів ® 7

Ефективність горіння

Однією з ключових характеристик твердопаливних котлів є їхня ефективність горіння. Низька ефективність може призводити до великих витрат палива і, відповідно, збільшення витрат на опалення. Розглянемо, які чинники можуть впливати на цей аспект та як їх виправити.

  • Неправильне регулювання подачі повітря

Однією з основних причин низької ефективності горіння є неправильно налаштована подача повітря. Якщо отримується надто багато або надто мало повітря, це може впливати на процес згоряння палива.

  • Некоректне співвідношення повітря та палива

Для ефективного регулювання співвідношення повітря та палива та забезпечення оптимального горіння в твердопаливних котлах використовуються ланцюгові регулятори тяги або вентилятори. Ці пристрої дозволяють точно налаштовувати подачу повітря у зону горіння, забезпечуючи оптимальні умови для згоряння палива.

  • Перевірка та налаштування системи подачі повітря

Для вирішення цих проблем рекомендується проводити регулярну перевірку та обслуговування системи подачі повітря. Це включає в себе перевірку та очищення вентиляційних отворів, контроль за роботою дверцят та клапанів для подачі повітря. При необхідності слід використовувати спеціальні засоби для зменшення чи збільшення витрати повітря.

  • Використання правильно висушеного палива

Навіть із ідеально налаштованою системою, ефективність горіння буде низькою, якщо використовується вологе паливо. Волога деревина чи вугілля може ускладнити процес згоряння та знизити температуру горіння. Важливо користуватися правильно висушеним паливом для забезпечення оптимальних умов горіння.

Наголос на правильному регулюванні системи подачі повітря та використанні сухого палива допоможе підвищити ефективність горіння твердопаливного котла. Регулярна та уважна технічна підтримка котла позитивно впливає на його продуктивність і дозволяє зекономити на витратах на опалення.

Несправності терморегуляції

Проблеми з терморегуляцією твердопаливного котла можуть серйозно позначитися на його продуктивності та надійності. Найчастіше такі несправності можуть виявитися через перегрів чи недостатньою температурою опалення. 

Розглянемо, які можуть бути причини та як їх вирішити.

  • Перегрів котла

Для вирішення цієї проблеми важливо перевірити та налаштувати термостати, адже вони відповідають за контроль температури.

  • Недостатня температура опалення

Слід звернути увагу на роботу датчиків та систем автоматичного регулювання. Перевірте їхню належну роботу та, за необхідності, виконайте їх очищення чи заміну.

  • Циркуляційні насоси та їх функціонування

Циркуляційні насоси відповідають за рух води по системі опалення. Переконайтеся, що насоси працюють ефективно та їхні налаштування відповідають вимогам вашої системи.

Корозія та інші проблеми з матеріалами

Однією з основних загроз твердопаливних котлів є корозія та знос матеріалів, з яких вони виготовлені. Ця проблема особливо актуальна для тих елементів котла, які безпосередньо взаємодіють з водою чи продуктами згоряння. Давайте розглянемо, як можна запобігти цим негативним явищам.

  • Корозія: ворог номер один

Постійний контакт з водою, особливо якщо вона містить домішки, може викликати окислення та руйнування поверхні. Регулярне обстеження та обробка внутрішніх поверхонь антикорозійними засобами є надзвичайно важливим етапом у підтриманні “здоров’я” вашого котла.

  • Захист металевих деталей

Запобігання корозії полягає в утриманні металевих деталей в сухому стані та застосуванні захисних покриттів. Забезпечте належну ізоляцію всіх частин котла, які можуть зазнавати впливу вологи. Також важливо використовувати в системі трьохходовий клапан, який буде регулювати температуру води і запобігати утворенню конденсату на стінках котла.

Система вентиляції та відведення диму

Неправильна система вентиляції може призвести до накопичення чадного газу чи диму в приміщенні. Регулярно перевіряйте та чистіть димоходи, а також переконайтеся в належному функціонуванні вентиляційних механізмів.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше