Розмінування Харківщини: фермери виходять в поля на свій страх і ризик

Автор Галина Шподарева

Побитий будинок та залишки снарядів на клумбах – мешканець Великої Данилівки вже відремонтував дах, тепер можна приступати до внутрішніх робіт. Але – після того як прибудинкову територію обстежать сапери: коли зійшов сніг, чоловік знайшов у дворі деталі від рашистських снарядів.

Микола

Розгрібав там і у залишках цегли знайшов міну. Ну, так.

Селище постійно обстрілювали – перший снаряд вдарив по будинку 26 лютого, згадує чоловік.

Микола

Нас тут не було, була жінки сестра, її чоловік і онука, тут сиділи. Стеля – це все попадало.

Сапери отримують більш ніж дві сотні заявок на розмінування кожного дня. Опрацювати все в повному обсязі немає фізичної можливості. В першу чергу треба убезпечити об’єкти критичної інфраструктура.

Іван Сокол, нач. департаменту цивільного захисту ХОВА

Наразі у нас деокуповані частина Харківського, Куп’янський район, частина Ізюмського, частина Чугуївського. Проходили бойові дії на частині Богодухівського району. Вся ця територія, де була нога окупанта, вся ця територія вважається засміченою ВНП. Щоб всю цю територію розмінувати, потрібно, щоб кожного дня працювали 120 тисяч саперів і тоді ми її зможемо розмінувати протягом року. цю територію. У нас наразі є всього 25 розрахунків, які працюють щодня. Без вихідних, і в суботу, і в неділю, на ізнос.

Щоб у звільнених населених пунктах люди максимально швидко отримали світло, енергетикам доводиться працювати у тандемі з саперами.

Іван Сокол, нач. департаменту цивільного захисту ХОВА

Ми робимо максимум, проводимо інформування, долучили волонтерів. Задача зайти в кожен двір, порозмовляти з кожною людиною, щоб розповісти про небезпеку, яка може біти будь-де. Вийшов з асфальтованої дороги – це вже небезпека. Якщо ти вагаєшся, можна туди йти чи ні – не йди! Не йди, поки там не буде проведене розмінування. Окупанти залишили такі сюрпризи, що наші досвідчені сапери по 1-2 дні розбираються, як це розмінувати і приймають рішення – підривати. Те, шо вони заміновують – це ні в які міжнародні стандарти не лізе.

Це є небезпека. І ці ситуація, яка зараз коїться на деокупованих територіях – її не було раніше, нема з чим порівняти. На сьогоднішній день більше ніж 65 тисяч ВНП знешкоджено.

Тим часом фермери виходять у поле, а дачники їдуть за місто на свій страх та ризик.

Юрій, агроном

Їде тракторист і оглядає перед трактором, уважно їзде і дивиться. Ризикують всі. Визивають мене, фотографуємо, зв’язуємось з МНС-никами, хлопці приїжджають, забирають. Та це ж не перша, для нас це вже не новшество. Та по-різному, навесні минулого року тут взагалі було сумно, ще їх більше було.

Розмінування Харківщини: фермери виходять в поля на свій страх і ризик 5

Богдан Шевченко, нач. відділення підводного розмінування, групи піротехнічних та спеціальних водолазних робіт ДСНС України

Під час обробки поля тракторист знайшов ВНП, а саме осколковий бойовий елемент від РСЗВ Ураган. Приїхали, підтвердили, вилучили. Дуже велика засміченість, але, на жаль, зараз займаємося тільки критичною інфраструктурою: ЛЕП, вода, газ, щоб люди могли в деокупованих територіях отримали умови.

Що тут будуть сіяти цього року – ще не вирішили, розглядають кілька варіантів.

Юрій, агроном

Восени прибрано було, але цю міну ми, мабуть, з комбайна не помітили. А вже як обробляли соняшник, тоді помітили. Що тут буде, ще не вирішили, поки обробляємо, думаємо. Ячмінь або кукурудзу.

Розмінування Харківщини: фермери виходять в поля на свій страх і ризик 11

І не треба самостійно намагатися оцінити, вибухне знахідка чи ні, кажуть сапери.

Богдан Шевченко, нач. відділення підводного розмінування, групи піротехнічних та спеціальних водолазних робіт ДСНС України

Це реактивна система залпового вогню Ураган. Сама ракета несе в собі 30 осколочних бойових елементів. Вона не розкрилася за якимось дивом, може збили, то зараз приїхали, вилучаємо. Зараз перед вами ще 10 касет. Багато звернень, коли викликають на таку трубу, а поруч лежить касета і вони кажуть – та це ж безпечно.  

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, за тиждень перевірено понад 76 кілометрів ліній електропередач, проведено розмінування близько 114 гектарів території, обстежено 32 кілометри ділянок автомобільних доріг, 3 кілометри газопроводів. Всього було знешкоджено більш ніж дві тисячі вибухонебезпечних предметів.

Розмінування Харківщини: фермери виходять в поля на свій страх і ризик 13

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше