Бізнес у Харкові: чи є шанси у підприємців на Північній Салтівці

Автор Галина Шподарева

На місці колишнього бару на Північній Салтівці зараз розташований заклад швидкого харчування. Місцеві оцінили: кажуть, зручно та смачно. Микита заходить кілька разів на тиждень.

Микита

Це фірмовий бокс. Це як шаурма, тільки без лаваша, із салатом. Тут картопля, м’ясо, салат, помідор свіжий.

В меню з десяток видів шаурми, бургери та фирмові страви. Власник кафе Вадим каже, що відкрити свій заклад харчування мріяв давно. До написання гранту чоловіка підштовхнула дружина.

Вадим Опалко, власник стріт-фуд кафе

Відкрилися ми з жовтня. Грант я отримав у середині травня, гроші надійшли на рахунок на початку червня, півтора місяця займалися пошуком приміщення. Досить багато факторів для громадського харчування – витяжна система, кількість кіловатів. Знайшли приміщення, два місяці витратили на ремонт. Тут нічого не було, і скла не було, власник вставляв.

В планах підприємця – розвиватися та відкривати ще заклади. Дивиться в напрямку центру та півдня Салтівки. Валентин, який все життя був найманим працівником, після повномасштабного вторгнення втратив роботу та вирішив відкрити свою справу – хімчистку-пральню.

Валентин Ноль, власник хімчистки

За допомогою центру зайнятості та програми єРобота отримав грант від держави і ці гроші дали можливість стртанути. Купити обладнання, всі складові, хімікати. Наняти дві людини, роботу отримали ВПО. І держава допомагає частковою компенсацією зарплати. Податки ніхто не прибирав, але ця програма дає можливість перенести все набагато легше.

Заклад також розташований в одному з найбільш постраждалих від обстрілів районів міста.

Валентин Ноль, власник хімчистки

Північна Салтівка на сьогоднішній день обділена увагою послугового бізнесу, тому що людей тут мало. Наприклад, у моєму під’їзді в 16-поверховому будинку на поверсі 9 квартир, з яких заселено три. Але я сам салтівчанин і повинен допомагати Салтівці. Харків – прифронтове місто і постійно під ударами «сусідів», воєнний час, це дуже сильно впливає. Після сильних обстрілів люди або виїжджають, або сильно «стуляються» і не хочуть витрачати ті фінанси, які дістаються досить складно у воєнний час. 

Незважаючи на свій прифронтовий статус та близькість кордону з країною-терористом, Харків є лідером у реалізації багатьох програм – це і суспільно-корисні роботи, і ваучери на навчання. Рік томУ стартувала програма єРобота.

Олександр Котуков, директор Харківського обласного центру зайнятості

За програмою єРобота ми є одними з лідерів в Україні, за два місяці розглянули понад 160 заявок на отримання грантів. Загальний обсяг фінансування, яке люди отримали цього року, становить приблизно 30 млн грн. Це високий показник, з урахуванням того, що торік на фінансування програми отримання мікрогрантів було виділено 43 млн грн. Тобто ми 2/3 минулорічного обсягу фактично зробили.

За підсумками 2023 року 296 людей в Харківській області отримали мікрогранти на розвиток свого бізнесу. Програма розрахована виключно на малий бізнес.

Бізнес у Харкові: чи є шанси у підприємців на Північній Салтівці 19

Олександр Котуков, директор Харківського обласного центру зайнятості

Більшість заявок – це сфера послуг. Точки харчування, навчальні програми, СТО, перукарні. Ситуація минулого року: 90% одержувачів грантів – харків’яни. Цього року вже 40 відсотків з області. В області люди дізналися про цю програму, спробували і почало працювати «сарафанне радіо». Розглядали, наприклад, відкриття тренажерного залу в Борках. І ми такі програми будемо підтримувати.

З громад, розташованих поряд з лінією фронту заявок небагато, проте в цілому програму єРобота в Харківському обласному центрі зайнятості оцінюють як популярну та успішну.

Олександр Котуков, директор Харківського обласного центру зайнятості

Це дає людям новий шанс у житті, шанс на здійснення надій, які вони раніше відкладали. Зараз уже ніхто не відкладає нічого на завтра. Тривалий час існувала недовіра до держави, а коли сотні людей отримують гранти, ця програма набиратиме дедалі більшої популярності.

У 2024 році в центрі зайнятості планують вийти на цифру в тисячу схвалених бізнеспланів по Харківщині. Вважають цю планку реальною із урахуванням того, що на місяць розглядається в середньому близько 80 заявок.

Бізнес у Харкові: чи є шанси у підприємців на Північній Салтівці 21

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше