Окупанти намагаються відновити переправу через Оскіл

Автор Марина Ніколаєва

У Гороховатці та Бахтині окупанти обговорюють відновлення переправи через Оскільське водосховище в районі Гороховатського мосту. Йдеться про понтонну переправу або ж відновлення руху через зруйнований місток. Про це повідомляє Борівська селищна рада, яка працює дистанційно.

Тимчасово управління громадою здійснює російська комендатура на чолі з військовим комендантом та за допомогою місцевих колаборантів. Вони чинять тиск на місцевих підприємців та фермерів, спонукаючи до співпраці, вимагають перереєстровувати свої підприємства та сплачувати «податки» фейковому керівництву.

В громаді так само відсутній мобільний зв’язок та інтернет, у деяких населених пунктах немає електрики. Банківська система, Укрпошта, як і раніше, не працюють. Перевести гроші в готівку можна лише у Сватовому чи Старобільську, де це роблять за 18-20% від суми.

Люди на окупованій території перебувають в інформаційній блокаді: українські телеканали не працюють, інтернет відсутній, мобільного зв’язку немає або ж він контролюється окупантами. За таких умов росіяни поширюють кремлівську пропаганду, дезінформацію та фейки про «непереможну» російську армію, їхні псевдоуспіхи на фронті, марність опору тощо. Водночас людям розповідають про те, що українська влада їх нібито кинула, зрадила, забула, що українська армія знищена, росія тут назавжди і т.п. Тих, хто виходить на зв’язок з рідними чи знайомими, нерідко змушують говорити, що все добре, все налагоджується, а буде ще краще, ніж було. В місцях, де є слабкий сигнал мобільного зв’язку, телефонні розмови мешканців громади слухають спеціально приставлені посіпаки російської комендатури.

Усе це є ознаками продуманої і спланованої інформаційно-психологічної операції, яку москва розпочала ще задовго до повномасштабного вторгнення. Інформаційна війна проти України має на меті створити ворогу оптимальні умови для захоплення території. В населених пунктах, які вже окуповані, все робиться для того, щоб мінімізувати опір місцевих мешканців, побудувати лояльне ставлення тощо. Тут задіяні всі засоби: від роздачі «гуманітарки» бабусям і цукерок дітям на блок-постах до загравань російських солдат до українських дівчат.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше