Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва

Автор Геннадій Семенов

Новий підхід до відбудови – на Харківщині у Дергачівській громаді реалізується українсько-швейцарський проєкт. Відновлення будинків з використанням матеріалів та речей, які залишилися від зруйнованих обстрілами будинків – циркулярне будівництво. На сортувальному майданчику у Руській Лозовій перетворюють на готові до подальшого використання будматеріали те, що залишилося від місцевої сільради.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 5

Ольга, менеджер проєкту Circular Construction Yard

Это остатки сельского совета Русско-Лозовского. Эти все кучи демонтировали, привезли и мы разбираем. Все сложенные красиво кучки – это все отсюда. Там из двухэтажного дома привезли остатки на сортировку.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 7

Навіть дрібні уламки не пропадають – їх застосовують при ремонті доріг та засипають вирви після обстрілів. Готову до подальшого використання цеглу можна забирати. Як отримати з таких матеріалів найбільше користі – показує харківський архітектор. Так виглядає новий вид кладки – незвична поки шо для українських будівельників техніка. Але – більш вигідна, практична та перспективна.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 9

Олександр Бідний, архітектор

Получается, при общем метраже стены у нас идет экономия кирпича где-то 1,9-1,8. И в этих пустотах может пройти вся инженерия. Вот этот образец положен из дореволюционного кирпича.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 11

На складі вже накопичилося достатньо будматеріалів для ремонту – від шпалер та плитки до дверей та вікон. Скористатися цим може будь хто з мешканців громади, але, кажуть учасники проєкту, є нюанс.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 13

Ольга, менеджер проєкту Circular Construction Yard

Мы акцентируем внимание на действительно нуждающихся людях. Потому что если кто-то хочет поменять себе что-то просто потому, что он так решил – ну это неправильно. Вот эти окна… нам позвонила жительница Харькова и расказала, что кто-то выинес окна к мусорному баку. Мы приехали, забрали и эти окна вполне на какие-то хозпостройки пригодятся.

В Руській Лозовій зруйновано близько 90% житлових будинків і адмінбудівель. Люди повертаються і починають ремонтувати житло.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 15

Віра Писаренко

Криша побитая, окна вибити, надворние постройки били все побити. Волонтери залатали мне кришу, окна поставили. Откоси делаем, людей нанимаем, внутри потолки поотпадали.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 17

Вторинними будматеріалами з сортувального майданчика жінка ще не користувалася, але, каже, для багатьох односельців це може стати серйозною допомогою.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 19

Віра Писаренко

Людям, которые совсем одинокие, у которых пенсия 2,5 тысячи, им на еду даже не хватает, а газ-свет надо платить. Я думаю, это хороший проект.

Олександр Євчун, староста Русько-Лозівського старостинського округу

Дуже значні пошкодження. Звичайно, надається допомога – і єВідновлення, і благодійні фонди, і міська рада, але об’єм руйнувань дуже значний. Не у всіх є можливість за свій кошт відновитися. Не у всіх є можливість податися на єВідновленні – десь хтось у право наслідування не вступив, десь є будинки на двох господарів і там треба одночасно подавати документи, а багато хто за кордоном.

Друге життя для зруйнованих будинків: у селі на Харківщині діє проєкт із циркулярного будівництва 21

В Руській Лозовій пошкоджено обстрілами понад дві тисячі будинків. Близько 20% – відновленню не підлягають. Зараз у село повернулися близько півтори тисячі жителів, є світло та газ.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше