Суд відмовився взяти під варту колаборантку з Куп’янська, яка впроваджувала освіту за стандартами рф

Автор Галина Шподарева

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області відмовив прокуратурі у задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Лариси Леонідівни Поєдинцевої, яку підозрюють у співпраці з окупантами та впроваджуванні освіти за стандартами російської федерації. Про це стало відомо з ухвали суду від 31 січня. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Суд взагалі не обрав ніякого запобіжного заходу підозрюваній. Прокуратура на цю ухвалу суду вже подала апеляційну скаргу.

Кримінальне провадження щодо Поєдинцевої внесене до ЄРДР 16 грудня 2022 року за фактом ч.3 ст. 111-1 КК України.

Але найцікавіше, що співпрацю Поєдинцевої не одразу помітили правоохоронні органи та українська влада. За даними порталу “YouControl”, Ларису Поєдинцеву призначили 8 грудня 2022 року начальницею відділу освіти Куп’янської міської ради.

Суд відмовився взяти під варту колаборантку з Куп’янська, яка впроваджувала освіту за стандартами рф 7

Ще в грудні 2022 року призначення Поєдинцевої начальницею відділу освіти Куп’янської міськради викликало обурення місцевих мешканців в соцмережах, які не могли зрозуміти, як можна було не помітити її співпрацю з окупантами. Як зазначає “Obozrevatel”, жінка працювала не тільки заступником директора з виховної роботи, а й викладачем історії російської федерації.

Окупанти видали так званий “наказ” 27 серпня 2022 року щодо створення «Государственного бюджетного профессионального образовательного учреждения Харьковской области «Купянский медицинский колледж имени Марии Шкарлетовой» на основі приміщень та матеріальних цінностей комунального закладу охорони здоров`я «Куп`янський медичний фаховий коледж імені Марії Шкарлетової».

Слідству вдалось встановити, що в серпні Поєдинцеву було призначено заступником директора з виховної роботи, яка після свого “призначення” почала впроваджувати стандарти освіти російської федерації.

Крім того, підозрювана безпосередньо брала участь у проходженні так званої “перепідготовки” в «Курском институте развития образования» за стандартами та програмами російської федерації з використанням російських підручників для подальшого впровадження стандартів освіти російської федерації на території Куп`янського району Харківської області.

Слідству також вдалось встановити, що саме Поєдинцева повідомила викладачам коледжу та батькам студентів про встановлення та поступове впровадження в новоствореному окупаційною владою «Купянском медицинском колледже имени Марии Шкарлетовой» стандартів освіти російської федерації та викладання навчальних предметів на російській мові.

Також, як вказано в ухвалі суду, підозрювана, з метою впровадження російської мови та російської освітньої програми в навчальний процес, приймала безпосередню участь в організації здійснення набору студентів до коледжу на період 2022-2023 навчального року, усно надавала вказівки працівникам коледжу переходити на російськомовну програму навчання, приймала участь у нараді, що проводилася директором коледжу, на якій вирішувалися питання щодо запровадження в навчальному закладі стандартів освіти рф. В релізі облпрокуратури, вказано що ще на початку червня 2022 року Поєдинцева разом з іншими працівниками коледжу організувала набір студентів на нові фахові спеціальності у так званому «Купянском медицинском колледже имени Марии Шкарлетовой». 

З ухвали суду стало відомо, що в матеріалах справи є показання восьми свідків, які підтвердили, що Поєдинцева впроваджувала в коледжі російські стандарти освіти та зайняла “посаду” заступника директора цього коледжу. Один з свідків бачив Поєдинцеву у її кабінеті з двома військовослужбовцями російської федерації.

Ще один свідок пояснила, що після звільнення м. Куп`янськ, адміністрація коледжу, яка почала співпрацювати з російськими окупантами, продовжувала працювати в приміщенні коледжу, а ключі від коледжу були якраз у Поєдинцевої.

30 січня працівники СБУ затримали Поєдинцеву, але суд вирішив, що відправляти її під варту не треба.

В судовому засіданні Поєдинцева пояснила, що завжди мала проукраїнську позицію. Працювати у навчальному закладі під час окупації була змушена у зв`язку із сімейними обставинами та у зв`язку із погрозами їй та членам її сім`ї з боку окупантів.

Як вказано в ухвалі, слідчий суддя запевнив, що саме по собі тяжкість покарання не є беззаперечною підставою, яка доводить наявність ризику, що підозрювана буде переховуватися від органів досудового розслідування та суду. Окрім того слідчий суддя прийняв до уваги те, що Куп’янськ, в якому мешкає підозрювана, був звільнений у вересні 2022 року і у підозрюваної був час та можливість для виїзду з місця проживання, в тому числі і за кордон, але цією можливістю вона не скористалась.

Також суд вважає, що ризик Поєдинцевої знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення відсутній, оскільки вказані речі вже знаходяться у слідчого. Суд наголошував також, що прокурор не надав жодних доказів, що Поєдинцева може впливати на свідків по справі.

До повномасштабного російського вторгнення в Україну та окупації Куп’янська, як можна побачити в матеріалі “Kharkiv Today”, Поєдинцева була якраз заступником директора в комунальному закладі «Куп`янський медичний фаховий коледж імені Марії Шкарлетової».

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше