У Харкові СБУ викрила угруповання, яке спеціалізувалося на квартирних махінаціях

Автор Ксенія Кайдалова

СБУ нейтралізувала у Харкові злочинну організацію, яка «відчужувала» майно місцевих мешканців.

Служба безпеки України блокувала діяльність злочинної організації, яка спеціалізувалась на незаконному заволодінні нерухомим майном на Харківщині.

Встановлено, що до складу угруповання входило 6 осіб на чолі з відомим у місті кримінальним авторитетом. Двоє «керівників» організації розробляли плани злочинної діяльності, але розуміючи складність самостійної реалізації, почали залучати інших осіб серед своїх знайомих. У подальшому усі функції чітко розподілялись між усіма учасниками. Відповідно до розробленого плану вони підшуковували осіб серед вразливих верств населення, які мають у власності нерухоме майно. Потерпілих вводили в оману та створювали сприятливі умови для здійснення ними продажу свого нерухомого майна. Щоб реалізувати свій «план», учасники організації допомагали підготувати нерухоме майно до продажу, а саме: гасили борги, дооформляли необхідні документи на право власності.

Потім зловмисники знаходили реальних або фіктивних покупців, укладали з потерпілою особою договір на відчуження свого нерухомого майна та привласнювали майно або гроші, отримані від його продажу. Отримані грошові кошти від збуту нерухомого майна, розподілялися організаторами між усіма співучасниками у заздалегідь обумовлених частинах, які визначалися керівниками злочинної організації залежно від обсягу виконаних робіт.

Правоохоронці провели низку обшуків, у ході яких виявлено: документальні матеріали, що підтверджують протиправну діяльність осіб; правоустановчі документи на нерухоме майно потенційних потерпілих; кошти отримані від злочинної діяльності; банківські картки та мобільні телефони; засоби ураження та речовина рослинного походження, щодо яких вирішується питання про додаткову кваліфікацію статті.

Наразі фігурантам справи повідомлено про підозри, за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 3 та ч. 4 ст. 190 (шахрайство) ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини)Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Затримання здійснювали співробітники Управління СБУ в Харківській області спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше