Навчання в Чехії та Словаччині: чому ці країни є фаворитами українських студентів ®

Автор Ксенія Кайдалова

Багато українців все частіше розглядають варіанти навчання за кордоном. У 21 столітті це вже стало гарною традицією – світ більш мобільний, люди легко змінюють міста та країни, щоб знайти для себе відповідний варіант як для навчання, так і для  життя. Раніше була думка, що хорошу освіту можна здобути лише в таких країнах як Німеччина, Австрія, Нідерланди, Франція чи Великобританія. Там справді дуже високий рівень підготовки, але існує проблема – фінансова сторона питання. Так як ці країни відомі своїм високим рівнем доходу, то й витрати на навчання, мовні курси, житло та харчування там набагато  вищі. 

Крім того, для вступу потрібно володіти місцевими мовами або хоча б англійською на високому рівні, щоб отримати можливість навчатися, а це, в свою чергу, означає досить тривалу підготовку до вступу. То де ж можна вчитися, щоб фінансово це не сильно вдарило по гаманцю та мовна підготовка зайняла менше часу?

Словаччина та Чехія – найкращі варіанти

Ці дві країни – ідеально підходять для здобуття вищої освіти. У обох чудове географічне розташування, досить м’який і звичний нам клімат, є схожість як у мовах, так і у менталітеті. Ну і звичайно, у всіх державних університетах гарна і якісна освіта, завдяки якій багато хто може в майбутньому побудувати чудову кар’єру. Для тих, хто готовий приділити більше часу на вивчення нової мови, підійде навчання в Чехії, а ось ті, хто готовий вже через два-три місяці їхати на навчання, може вибрати навчання у Словаччині. Але не варто думати, що там гірша освіта – просто ці мови легші у вивченні. Процес навчання в європейських країнах схожий, тому що на території ЄС діє Болонський процес, тож і навчальні програми, і система оцінювання, і практична спрямованість фактично будуть єдиними.

Детальніше про Словаччину

Ще нещодавно про цю країну мало чули і мало говорили, а тепер освіта в Словаччині – один із найпопулярніших варіантів для вступу в іноземців. З головних плюсів – безкоштовна освіта в державних університетах, якщо навчатися словацькою, гарне ставлення до іноземців, досить проста легалізація в країні як для навчання, так і для роботи. 

У Словаччині навчається багато іноземців і, зокрема, українців. Країни межують одна з одною і для багатьох батьків це важливий плюс – студенти без проблем можуть приїжджати додому у вільний час. Сам процес вступу має свої особливості та труднощі, хоч і легше, ніж, наприклад, у Німеччині. Для вступу можна вибрати фірму-помічницю, і як варіант це Free Student, яка допоможе на всіх етапах вступу та легалізації в країні, а також буде надавати консультації по всім питанням протягом усього навчання. 

Докладніше про Чехію

Чеська мова трохи складніша, ніж словацька, тому вчити її потрібно довше. Взагалі, освіта у Чехії для іноземців передбачає вступ до самого університету не відразу. При університетах є мовні школи і багато хто вступає туди, щоб рік вивчати мову і готуватися до вступних іспитів. І тільки через рік абітурієнти стають студентами-першокурсниками. 

Але є інший варіант: деякі компанії пропонують посилений мовний курс, завдяки якому не потрібно буде втрачати рік і вчитися на так званому нульовому курсі. Загалом, навчання у Чехії є тим самим, що і в Словаччині: 3 роки бакалаврату, 2 – магістратури і так, воно теж буде безкоштовним для студентів-іноземців. 

Головне, що об’єднує Словаччину та Чехію – це схожі перспективи після закінчення університету; дипломи, які визнаватимуться фактично у всьому світі; доступність освіти найвищого рівня. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше